Vama Siret, 30 mai: Numarul refugiatilor din Ucraina a scazut drastic. Ici colea mai apar ucraineni sau de alta nationalitate care parasesc Ucraina. Autocare goale tranizeaza Romania spre Bulgaria pentru a aduce ucraineni in tara. Sunt si autocare de Bulgaria care se intorc in tara dupa ce au transportat ucraineni de la hotelurile bulgare in Ucraina. Cea mai mare agitatie si cel mai mare volum de munca o au vamesii si politistii care lucreaza pe sensul de intrare in Ucraina dinspre Romania. Cozile uriase spre frontiera nu mai sunt o noutate. De la intrarea in orasul Siret pana la vama sunt coloane de autocamioane pe doua randuri. Soferii care au tirurile goale si merg sa le incarce in Ucraina sunt nemultumiti ca trebuie sa stea la vama alaturi de masinile incarcate.
La noi in vama nimeni nu are prioritate
,, La ucraineni soferii care au tirurile goale au prioritate. La noi in vama nimeni nu are prioritate. Si cei incarcati indiferent cu ce dar si cei care nu au mic in masini stau la rand,, spune un conducator auto originar chiar din Siret care lucreaza la o firma de transport.
Corturile si tarabele pline altadata cu voluntari si ajutoare pentru refugiati sunt aproape goale. Multe organizatii s-au retras odata cu micsorarea numarului refugiatilor.
Mentinuti numeric sunt doar pompierii militari. IGSU a decis sa pastreze misiunea salvatorilor de la structuri din tara. Prezenta acestora in numar mare nu se mai justifica insa conducerea centrala inca nu a luat o masura de revocare. Presa a criticat acest fapt.
Nici nu se justifica zeci de militari din tara la Vama Siret in conditiile in care i nu se poate vorbi de un val al refugiatilor. Iar in cazul unui nou exod asa cum a fost in perioada 24 februarie-15 martie, structurile statului s-ar putea organiza in 24 de ore.
Pompierii militari au devenit chiar nervosi si au decis sa isi verse nervii pe ziaristi. ,, De ce nu ati venit sa faceti poze cum am ajutat trei familii de ucraineni care se intorc in Ucraina? Ati scris ca ne plictisim...,, spune un pompier suparat foc pe ziaristi, care a iesit dintr-un cort alb.
Numarul corturilor detinute de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor s-a redus. ADRA a decis sa inchida in totalitate cortul si exemplele ar putea continua.
Consiliul Judetean Suceava a hotarat ca angajatele Directiei de Protectia Copilului sa nu mai faca ture noaptea ci doar ziua. Organizatia Salvati Copii si Federatia Evreilor-Comunitatea din Suceava insa raman pe pozitie.
In Vama Siret a aparut si un grup de evrei din Israel. Acestia sustin ca au venit sa ajute refugiatii. ,, Si un refugiat daca ajutam e bine,, spune unul dintre membrii grupului.
Ce spune politia de frontiera
In data de 30.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 78.868 de persoane, dintre care 9.878 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 7,5 % faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.122 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 952 cetăţeni ucraineni (scădere cu 6,7%).
De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 30.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.076.133 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.110.662 ucraineni.
În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare.
Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse și la granița terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.
Rugăm cetățenii să se informeze doar din surse oficiale.