Piața din Vicovu de Sus este invadata in ultimele doua zile ale saptamanii de îmbrăcăminte și încălțăminte second hand.
Comercianți din județul Suceava da si din alte zone vin să vândă produse vechi de la 1 leu până la 100 de lei bucata. Chiar si mai mult in funcție de calitatea fiecărui produs .Marfa provine, de regulă, din Germania, Marea Britanie ori ţările scandinave, iar preţurile diferă în funcţie de gradul de uzură al produselor.
Despre controale ANPC in piață nici vorba. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea Ministrului Economiei, nu a făcut niciun control la magazinele care vând haine şi lenjerie de corp second hand din 2019 incoace. Ce să mai amintim de piețe care odata cu pandmeia, oamenii au fost razleț verificați daca poarta mască de protecție.
,, Aici sunt prețuri scrise. Le-am sortat noi si le vindem. Nu mai negociem. E de calitate. Aici avem haine din Europa iar acolo din Canada,, ne spune un comerciant.
La mesele din lemn improvizate special sunt mormane de haine vechi, unele sunt deja sortate si au preturi fixe stabilite. De la lenjerie intimă, pijamale, compleuri sport, halate de baie, pulovere la geci, paltoane, pardesie, pana la vesela, pantofi, tenisi. Cam tot ce vrei se poate găsi în Piața de Vicovu de Sus. Magazinele second au corespondend in piața. Apar si oameni de toate vârstele: tineri care cauta haine de firma, adulți si batrani.
Oameni cu venituri mici, care nu îşi permit corespondentul nou al hainei cumpărate “de la second”. Însă, contrar simţului comun, aceştia nu sunt singurii. Nu numai ei sunt clienți fideli ci si funcţionari publici, profesori care caută îndeosebi produse inedite, de calitate, pe care nu le găsesc în magazinele de haine noi din proximitate.
Comercinații care au CAEN principal “comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie, vândute prin magazine,, sunt si cei care vând de la utilaje uzate, pc-uri, obiecte de uz casnic, anticariate, maşini second hand.
Hotărârea nr. 163/2007 nu diferenţiază articolele de îmbrăcăminte purtată de articolele de lenjeria intima purtată. Conform art 2 (1) “se admit introducerea pe piaţă, comercializarea şi distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi a articolelor textile purtate sau uzate numai dacă acestea au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate în domeniu şi sunt însoţite de un document, distinct pentru fiecare lot, care certifică efectuarea operaţiunilor anterior menţionate.
2) Documentul prevăzut la alin. (1) trebuie să conţină:
a) numele/denumirea şi adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operaţiunile de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie;
b) tipul operaţiunilor prevăzute la alin. (1) şi data efectuării acestora;
c) denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operaţiunile prevăzute la alin. (1).
În plus, marfa second-hand are acelaşi regim de verificare ca şi hainele noi din magazine.