Încă un pod din România stă să cadă, de această dată în județul Suceava. O parte din structura de rezistență a construcției s-a surpat, iar o groapa a apărut chiar într-o secțiune care a fost reparată în urmă cu patru ani, după ce a fost afectată de inundații. Autoritățile, deși știu situația, nu fac nimic în acest sens.
Un adevărat crater care afectează structura de rezistență a întregului pod s-a format la unul dintre capetele construcției. Deși situația este cât se poate de gravă, firma de construcții care efectuează lucrările spune că defecțiunile au apărut ca urmare a activității muncitorilor și că situația este sub control. ai mult, daretra de circulație a fost peticita pe deasupra. Nu a fost impusă nici o restricție pentru limita de tonaj. Administratorul drumului nu a fost sancționat pentru punerea in nesiguranță a traficului rutier. Nimeni nu își asumă nicio responsabilitate. Firma care efectueaza lucrări a săpat atât în aval cât și în amonte de pilonii podului.
„Sper ca autoritățile competente care gestionează acest șantier să ia o măsură cât mai urgentă și să închidă traficul, să urgentizeze lucrările. E o surpare acolo dar noi ce sa facem?, spun oamenii din zonă,
Nu doar structura podului este afectată. Gaura din carosabil are aproape 3 metri pătrați, iar societatea care se ocupă de reparații a ales să rezolve problema cu pietre iar deasupra a fost turnat beton. A aparut si un semn de avertizare a circulației.
Craterul s-a produs după incidentul grav de miercuri, pe şantierul deschis pentru reparaţii la podul rutier de pe drumul naţional 2H de la Milişăuţi, pe şoseaua care leagă Suceava de municipiul Rădăuţi. În timpul procesului tehnologic de săpătură în vederea lărgirii culei, sfertul de con al podului a cedat și a antrenat o surpare până la nivelul carosabilului.
Podul care leagă Suceava de municipiul Rădăuţi reprezintă un adevărat pericol. Traficul este restricționat, iar cozi imense de mașini așteaptă să depășească zona afectată. Incepand din 11 martie 2020, ora 10:00, pe podul de pe DN 2H (km 4+800), pe raza localitatii Milisauti, judetul Suceava, traficul auto a fost restrictionat pentru autovehiculele cu masa maxima admisa mai mare de 7,5 t/osie, circulatia urmand a se desfasura alternativ, semaforizat, pe axul drumului. Intre timp chiar si senalizarea a disparut ca si cum problema a fost rezolvata.
De asemenea, pentru autovehiculele de mare tonaj a fost instituita ruta ocolitoare pe DN 2 (Balcauti) – DN 17 A (Dornesti – Radauti) care se respecta poate pe hartie pentru ca in realitate stiridinbucovina.ro a scris in repetate randuri ca acesta nu se respecta. La articole fiind atasate si poze.
Podul de la Milișăuți este clasificat cu gradul 1 de urgență în lista transmisă CNAIR în vederea prioritizării la finanțare, în vederea intervenției cu lucrări de reparații capitale. Obiectivul a fost construit în anul 1962, are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu șapte deschideri a câte 27,60 m fiecare, o lățime a părții carosabile de 6,30 m, două trotuare pietonale de 1,10 m lățime fiecare și o lățime între parapete de 8,50 m.
În februarie 2020, trotuarul de pe pod s-a surpat cu tot cu balustradă, pe o porţiune de 27 de metri, ajungând în albia râului Suceava.Podul de la Milişăuţi a fost construit în 1962 și are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu şapte deschideri, o lăţime a părţii carosabile de 6,30 m şi două trotuare pietonale. Cu excepția zonei reconstruite în 2018, restul podului datează de peste 60 de ani, din 1962.
,, Sperăm să nu fie nicio victimă aici, să nu se întâmple nimic. Dar, la cum arată lucrurile, nu pot să zic nimic, nu mai am cuvinte. Nici nu stim daca astfel de lucrări au vreo garanție după cum se joacă la pilonoo podului și cum sapă în toate părțile pe lângă pod”, comentează localnicii.
Din luna februarie a anului 2020, după o surpare importantă, pe pod s-au instaurat restricții și se circulă doar pe câte un sens, alternativ, pentru a se încetini practic degradarea continuă a structurii de rezistență.
Zilnic, șoferii stau în coloană, pe ambele sensuri, și așteptă la semafor culoarea verde care să le permită să se pună, încet, în mișcare,
Podul de la Milişăuţi a fost reparat în 2018, când, în urma precipitațiilor masive, una din pile s-a deplasat, necesitând detonarea şi reconstrucţia totală a deschiderilor 6 şi 7 (ultimele, pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milişăuţi).
Pe 19 octombrie 2018 au început lucrările, prin lansarea grinzilor pe DN 2H, la podul de la Milișăuți, județul Suceava. În total sunt 6 grinzi cu o greutate de 26 tone fiecare. Măsura a făcut parte din planul de intervenție pentru reparațiile la acest obiectiv, afectat de creșterea debitului râului Suceava, în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii iunie, potrivit anunțului de acum patru ani al CNAIR.
Noile lucrari au inceput in luna mai 2022, lucrarea fiind realizata de TEST PRIMA. Un angajat ne lamure atunci, ca va fi o lucrare ampla si ca podul va fi largit de o parte si de alta cu un metru.
Contractul are o valoare de 8,907 milioane lei fără TVA, cu un termen de execuție de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, cu mențiunea că acest termen poate fi prelungit în situația în care lucrările sunt suspendate temporar, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile.
Imagini luna mai 2022
Prin contractul de lucrări semnat arunci , se avea în vedere atât lucrări la partea de suprastructură (desfacere și înlocuire grinzi, desfacerea căii de rulare și turnare placă suprabetonare, refacere cale pod etc), precum și la partea de infrastructură (consolidare fundații, prin executare piloți). Totodată, vor fi executate lucrări la rampele de acces și în albia râului Suceava.
Lucrările vin în completarea celor executate în anul 2018 și se vor desfășura sub trafic, pe jumătate din lățimea căii podului, alternativ.