Două palate se ridică lângă sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Începute de când la conducere a venit IPS Calinic, ritmul rapid în care se ridică te face să te întrebi de unde atâț multe semne de întrebare. Zeci de milioane de euro sunt îngropați în două clădiri uriașe .
Doar pentru una te poți lămuri ce reprezinta. Pe o pancardă te poți lămuri cum va arata investiția și ce va adăposti-BIROURI. Cineva care efectua lucrări susținea că în imobilul care este aproape gata vor fi chiliile unde vor dormi prelații mănăstirii. De departe acestea nu par a fi chilii adică căsuțe simple ci mai degraba un hotel de lux. Chiar și mormintele unor călugări au dispărut, pe locul respectiv fiind făcută o alee și depozit de materiale de constuctie.
Lux si opulență la Arhiepisocpia Sucevei si Rădăuților
Lucrările sunt complexe. Zona unde sunt ridicate cele două palate necesita inclusiv, consolidare de teren dat fiind faptul că terenul este în pantă. Și în spatele sediului Arhiepiscopiei se mai află în investiție încă o clădire. Dacă pe vremuri, ridicarea unei biserici necesita ani buni, fiind făcute sacrificii din partea preoților și a enoriașilor., de când cu noua conducerea a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clădrile se ridică similar ca investițiile unor oameni de afaceri cu conturile uriașe. Și exemplele ar putea continua cu finanțări din banii publici la mănăstiri in timp ce drumurile și munții o iau la vale.
Ministrul Dezvoltării a vorbit în luna martie a acestui an despre locul întâi pe care Suceava îl ocupă între județele țării în ceea ce privește proiectele finanțate de CNI, 53 de proiecte din 2017 până în prezent. La felicitări, moinistrul Cseke Attila a adăugat și speranța continuității proiectelor și a dezvoltării locale. El a mulțumit comunităților locale, administrației civile și celei bisericești pentru modul în care se implică în elaborarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Șefa CNI, Manuela Pătrăscoiu si-a făcut cuib în Bucovina. Aceasta își petrece destul de des timpul la una din pensiunile din județ.
IPS Calinic îi umilește pe preoți pentru a le face ascultare. Unii au fost trimiși din Bucovina si au fost aduși alții din județul Iași. Acestia din urmă ar avea chiar și salarii frumoase.
De cand a venit la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Bucovinei, după decesul lui IPS Pimen, acesta și-a făcut un plan de bătaie prin care preoții din mănăsirile si bisericile din judetul Suceava să îi îngenuncheze.
Deranjat că au fost preoți și primari care și l-au dorit ca înaltă față monahală pe PS Damaschin, IPS Calinic a trecut la răzbunare. După ce și-a făcut un grup de ajutor a încercat să plece fața preoților și a credincioșilor prin acele răspusuri ale ierarhului de pe site-ul arhiepiscopiei, raspunsuri si intrebari gândite chiar sub ochii lui.
O alt punct critic au fost preoții divorțați și recăsătoriți, unii au fost detașați în țară sau chiar străinătate dar alții cu același stutut îi sărută mâna chiar în curtea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru simplul motiv că au avut susținere.
Circulă zvonul că o stareță ar fi dat mai bine de 100. 000 de euro pentru a nu fi schimbată din funcție. Aceasta si-ar sposoriza rudele cu bani grei, si-ar fi cumpărat mașini de lux si ar avea o conduită agresivă cu viețuitoarele din mănăstire.
Prin deschiderea unor noi mănăstiri, au fost aduși preoți și măicuțe când încă lucrările nu erau gata. Chiar și un pădurar a fost scos din casa Ocolului Silvic pentru ca acolo să fie mutați călugări. IPS Calinic a încercat altfel, să poată controla toate bisericle și mănăstirile din județ. Sunt biserici unde au fost schimbați preoți sau a fost mărit numărul acestora până la trei deși numărul credinciosilor este mic. A fost creată chiar zâzanie în rândul preoților.
IPS Calinic si-a format o tabără de susținere pentru ca nu cumva să existe vreun preot să își exprime vreo nemulțumire cu privire la modul în care conduce.
Fețelor bisericești și monahale li s-a sugerat să nu discute cu ziariștii și să nu dea amănunte din interior. IPS Calinic în loc să oficieze slujbe umbă prin biserici și mănăstiri în control, ahtiat fiind de setea de putere și a banului. Acesta crede că preoții nu știu să își facă ritualul religios si că și-ar băga bani în buzunarul propriu.
Cplac peste pupăză, însă IPS Calinic le cerea credincioșilor duminică, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi să facă donații și să îi cumpere cărțile. Numai că dragostea unui credincios se câștigă prin blândețe și har nu prin călcarea cu bocancul si impunere.
IPS Calinic își trimite iscoade prin lăcașurile de cult să verifice dacă nu cumva se vând lumânări luate din piața. Au fost situații când IPS Calinic a aplicat amenzi însă nu se știe care a fost modalitatea de încasare.
Guvernul PNL și PSD se pare că da concursul cheltuirii banului public unor instituții religioase care nu vor fi verificate nicodată de instituții ale statului.
Instituțiile statului par a fi îngenunchiate. ,, Te pui rău cu cel de Sus,, este răspusul unei persoane cu funcție în Consiliul Județean Suceava după ce reporterul i-a vorbit despre palatele lui IPS Calinic.
Nu credem că sfinților și chiar lui Dumnezeu ii place luxul și lăfăiala unor clerici avizi după putere și bani.
Dar să nu uităm că au fost ani când BOR se dezicea de politicieni iar acum mer