ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Foto/”Nu a fost niciodată aşa”. Cozi uriaşe la depunerea buletinelor de vot. Preşedinţii de comisii au aşteptat ore în şir să predea sacii la Biroul Electoral Județean

După o zi greoaie în secţiile de votare a urmat o noapte albă pentru comisiile electorale. Buletinele de vot au fost numărate, puse în saci și duse la birourile electorale în fiecare județ. Cea mai mare problemă a fost insa la Biroul Electoral Județean Suceava. Preşedinţii de comisii au fost lăsaţi să aştepte ore în şir, cu sacii după ei, şi au stat la cozi imense, până au leşinat de epuizare. S-a stat ore bune la predarea proceselor verbale și a sacilor cu buletine de vot pentru PE.

Instituția Prefectului ar fi dat numar de ordine pentru predarea proceselor verbale si a buletinelor de vot iar mai apoi ar fi trebuit să se stea din nou la rand. Ieri la orele amiezii s-ar fi renunțat la aceasta modalitate si se intra direct la predarea acestora.

„A fost foarte greu, neaşteptat de greu. Din cauza faptului că au fost multe procese verbale de completat şi a fost haos. A fost cea mai grea noapte din câte am trăit până acum. Serios. A fost cel mai greu. S-a vrut la numărătoare să se vadă fiecare buletin în parte. Am terminat numărătoarea abia luni dimineața. Buletinele au fost în calupuri de 400 și 800 nu ca la alte tururi electorale, cate 200. Multe au trebuit anulate după ce s-a umblat la  așa zisul bax de buletine de vot. Nu am să înțeleg de ce au pus atât de multe.  Destul de greu. Nu a mai fost niciodată așa ceva. Lumea a ieșit la vot „, a declarat președintele unei secții de votare din Suceava.

„. Procese verbale…Pentru a evita această aglomeraţie alegerile să se desfăşoare în alt mod. Ori să se prelungească, dacă se mai întâmplă  europarlamentarele cu localele, ori să se facă 2-3 zile. Două zile să aibă timp toată lumea să voteze. Ultima seară se închide, se sigilează tot, lumea pleacă acasă. Să vină de dimineaţă lumea odihnită, să se numere, fără nervi. Spre dimineață lumea era deja foarte obosită. Ca să nu zic că membrii partidelor dar și cei care au asistat la numărătoarea buletinelor de vot  parca adormeau pe scaune „, spune o alta.

,, Trebuie să fie președinți de secții de votare și persoane cu tableta persoane care cunosc cum se decurge un rpoces electoral. Am avut la secția de votare persoane care nu s-au descurcat destul de bine.,, ne spune o alta personă care a venit să predea sacii cu buletine la Primăria Suceava.

Fețele tuturor care au auns cu buletine de vot la BE Suceava erau obosite. In scrutinul electoral au fost inclusi pentru pază polițiști,jandarmi,  polițiști de frontieră și pompieri. În jurul Muzeului Național al Bucovinei au fost instalate garduri  ale Jandarmeriei pentru ca cei veniți să predea documentele la BEJ să stea ca în țarcuri.

După o zi și o noapte petrecută în secţiile de votare şi ore întregi de numărat buletine de vot, preşedinţii de comisii electorale au aşteptat , mulți  până luni spre marți să predea sacii.

Un președinte de la o secție de votare de la o comună a  nu predat cele 5 stampile de vot și le avea la el, crezând că trebuie să le predea la Biroul Electoral Județean. Un procuror l-a sunat pe polițistul care l-a insotit pe omul cu pricina la BEJ și i-a spus să se ducă să predea stampilele cu mențiunea VOTAT. ,, Nu am știut să trebuie să le dat cu materialele predate la Biroul Electoral de Circumscripție. Poate ne-a spus la instruire dar asta este. Merg să le predau,, a spus bărbatul.

Partidele care au avut membri în secțiile de votare au avut grija ca membri să nu sufere de foame și le-au triis chiar și de doua-trei ori mâncare. Nu a lipsit nici vizita in sectii a unor candidati la funcția de primar, consilier local.