RELIGIE

Foto/Moara. Troiță ridicată în semn de omagiu pentru memoria și veșnica pomenire „a dascălilor, ctitorilor și eroilor Comunei Moara”.

Duminică după sluba religioasă care a avut loc în centrul comunei Moara, a avut loc sfințirea troiței  ridicată în semn de omagiu pentru memoria și veșnica pomenire „a dascălilor, ctitorilor și eroilor Comunei Moara”.Au  participat reprezentanți ai autorităților locale și județene dar si localnici.  

Slujba  a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu PS  Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.   Ierodiaconul Naum a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Grupul Tradițional „Dor” din localitatea Moara a interpretat o serie de cântece patriotice.

Preotul  consilier Constantin Oprea a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia Duminicii migranților români.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a înmânat domnului primar al Comunei Moara, Ferdinad-Eduard Dzinischi, distincția Ordinul „Mușatinii”,  pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

 

 

 

Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit slujitorilor sfintelor altare ale parohiilor comunei, între care îi amintim pe pr. Tiberiu Bardan, director al Fundației „Anastasie Crimca” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,  și pr. Răzvan Câmpulungeanu, misionar protopopesc al Protopopiatului Suceava II, întrucât au urmat exemplul  oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Distincții de vrednicie au fost oferite și binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.

Ca mulțumire pentru binecuvântarea arhierească, ierarhul a primit din partea consiliului local o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Un alt moment cu adevărat deosebit a avut loc după Sfânta Liturghie, când soborul slujitor, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin, a săvârșit slujba de mulţumire şi binecuvântare pentru familiile care au împlinit 50 de ani de împreună-vieţuire.

A urmat sfințirea troiței ridicată în semn de omagiu pentru memoria și veșnica pomenire „a dascălilor, ctitorilor și eroilor Comunei Moara”. Soborul slujitor a săvârșit Slujba sfințirii celei mici a apei, binecuvântând apoi monumentul din lemn, sculptat de către pr. Vasile Ioniță

Evenimentul „Tradiții românești în duhul Bisericii strămoșești”, parte a zilelor Comunei Moara, a continuat cu o rugăciune de binecuvântare pentru meșteșugarii și gospodarii de pe aceste meleaguri, dar și cu o serie de manifestări cultural-artistice, menite să sporească bucuria celor prezenți la această zi de sărbătoare.