GENERALULTIMA ORĂ

Foto/Marina din Kiev: Sunt inca in viață. Suntem bine, avem doar cateva ore electricitate

Au murit mii de oameni, zeci de mii au fost răniți, milioane și-au părăsit casele. Noi, ceilalți, am făcut donații, am legat prietenii, am transferat arme, am comunicat prin semne, prin lacrimi și îmbrățișări. Liderii politici nu știu cât va dura războiul și nu pot realiza strategii prin care să distribuie resursele bugetare.

Marina S locuiește in Kiev. Imediat ce a inceput razboiul s-a retras in  Vinița unde a continuat sa lucreze. De aproximativ doua luni  a decis sa revina in Capitala Ucrainei.   S-a obișnuit cu alarmele si incearca sa faca față situației grele prin care trece la fel ca multi altii care au ramas acasa.

Mama si sora ei sunt plecate in Italia.   A ramas alaturi de tatal  in Ukraina.  Locuiesc intr-un apartament aproape de centrul capitalei.  Aunci cand se poate invoi de la locul de munca vine in Romania si de pe Aeroprotul Salcea-Suceava pleaca la Roma. Pentru cateva zile sa mai prinda putere si sa uite de suntetul alarmelor si auzul bombelor.

In noiembrie a stat 12 zile  alaturi de mama in Teramo. S-a intors in țara natala. Nu isi pierde speranța că războiul nu se va sfarsi si ca  viata va reveni la normal. Marina ne-a trimis cateva fotografii insotite de mesajul:

,, Crist  Sunt înca in viață . Suntem OK.Avem energie electrica doar cateva ore pe zi dar este bine. În curand, revine totul,!,

Ucrainenii au speranța că războiul de va încheia.

Fluxul de refugiați s-a redus mult. O parte dintre aceștia s-au întors acasă dacă locuiau într-o zonă neafectată de război sau eliberată de curând.

Mulți au plecat mai departe spre Vest, iar câteva mii s-au stabilit în România.

 

Entuziasmul de la începutul războiului s-a domolit, iar sprijinul pentru încercații ucraineni a devenit un lung șir de tranzacții.

Pe grupurile de ajutorare de pe rețelele sociale, cele mai multe postări sunt legate de închirieri de locuință prin programul guvernamental denumit pe scurt 50/20.

Adică, pentru fiecare refugiat din Ucraina, găzduit de un cetățean român, Executivul plătește 50 de lei pentru ziua de cazare și 20 de lei pentru masă. Adică, în jur de 2.100 de lei pe lună – o sumă atrăgătoare pentru cei care au garsoniere și apartamente de închiriat.