RELIGIE

Foto/Mănăstirea Sihăstria Putnei. Sarea în bucate/Cum facem noi peștele la grătar?

La marile sărbători, „mângâierea” culinară în mănăstiri este, bineînțeles, peștele.

Fie fript, fie la grătar, fie la cuptor sau în marinată, pifteluțe sau piftie, călugării au exersat în timp această artă a pregătirii peștelui, spre bucuria atât a fraților din mănăstirie cât și a pelerinilor care le trec pragul.

Important cu ce începem

 

Recomandăm a se folosi crap de Dunăre, scrumbie de Dunăre sau burtă de somn; se poate folosi și peștele macrou sau somon (de la supermarket), dar nu au același gust ca peștele proaspăt.

Pregătirea peștelui

1. Peștele se curăță,  se porționează, se presară peste el puțină sare și piper și lasă câteva ore.

2. Bucățile de pește astfel pregătire, înainte de coacere se presară cu un amestec de usturoi, cimbru, oregano și ulei de măsline.

Pregătirea grătarului

 

1. Se folosește lemn de esență mai tare (carpen, stejar, fag, prun, salcâm, nici într-un caz brad); lemnele se ard până se fac jar.

2. Peste jar se pun cărbunii și se ard foarte bine, până se fac totuna cu jarul. Dacă sunt foarte încinși, se stropesc cu puțină apă.

3. Se presară apoi cu sare grunjoasă.

4. Grătarul se unge cu ulei (cu un penson sau cu hârtie de bucătărie). Dacă au rămas urme de la anterioara folosire, grătarul e bine să fie curățat înainte de o nouă utilizare.

Cum gătim propriu-zis peștele?

 

1. Peștele se pune pe grătar cu partea cărnii mai întâi (nu pe solzi).

2. Poate fi întors pe partea cealaltă atunci când se are culoarea aurie și se desprinde ușor de pe grătar.

Saramura

1. Se pune la fiert în apă: usturoi zdrobit, ardei iude, ardei gras, roșii (toate acestea tăiate rondele sau fâșii), piper, cimbru și sare după gust. Se fieb până dau în clocot.

2. Dacă se face o cantitate mai mică, atunci legumele pot fi pregătite pe grătar și apoi puse la fiert.

3. Peștele se pune într-o tavă și se toarnă compoziția peste el; se ține la cuptor sau la foc mic aproximativ 10-15 minute.

Se consumă călduț, bineînțeles cu mămăliguță alături!