ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Foto/IPJ Suceava: LA MULȚI ANI TUTUROR FEMEILOR! O PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ ȘI ÎN SIGURANȚĂ! ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE A VIOLENȚEI DOMESTICE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI DE 08 MARTIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII

În data de 08 Martie, la nivel internaţional se celebrează Ziua Internaţională a Femeii. O zi dedicată celor cărora fiecare din noi  le datorăm viaţa şi dezvoltarea noastră.

Mai mult ca oricând, de 08 Martie conştientizăm că avem lângă noi o mamă, o soră, o bunică, o fiică,  o soţie, o colegă, care face ca existenţa noastră să aibă sens, care prin gingăşie şi feminitate desăvârşeşte lumea şi universul interior al fiecăruia.

Un motiv în plus pentru a conștientiza necesitatea unei abordări civilizate a oricăror probleme apărute de-a lungul timpului și de a promova respectul față de de femeie și de valorile sociale.

Violența intrafamilială este în continuare un flagel care grevează dezvoltarea socială normală a victimelor, femei, copii.

Doar în primele luni ale acestui an, 249 de femei au fost victime ale violenței domestice, reprezentând cca. 80% din totalul victimelor acestui fenomen.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au marcat Ziua Internațională a Femeii, desfășurând activități de prevenire și informare, trăgând un semnal de alarmă și de conștientizare asupra efectelor violenței, care, uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave.

Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni.

Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violență domestică?

Poți ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca și spune-i că îi ești alături și că îți dorești ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îți spună ce i se întâmplă.

RECUNOAȘTE – Primul pas este recunoașterea problemei și identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Anxietatea și teama de comunicare sunt primele semnale.

RĂSPUNDE – Crede întotdeauna o persoană care îți spune că este victima violenței domestice și nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanență că înțelegi modul în care abuzul îi poate afecta activitatea și că poate beneficia de asistență.

OFERĂ ASISTENȚĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistență care poate fi găsit și recomandă-i să apeleze la autorități.

Toate aceste recomandări și sfaturi au fost oferite astăzi de către polițiști împreună cu flori alături de Asociația Internațională a Polițiștilor – Regiunea 1 Suceava.

O acțiune de amploare s-a desfășurat pe raza comunei Șcheia dar și pe arterele care converg spre municipiul Suceava, polițiștii Secției de Poliție Rurale Șcheia și reprezentanții Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 1 Suceava, oferind în mod simbolic, flori către 249 de doamne și domnișoare (un număr egal cu cel al victimelor violenței domestice din perioada ianuarie – februarie 2024).

 

LA MULȚI ANI TUTUROR FEMEILOR! O PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ ȘI ÎN SIGURANȚĂ!

 

sursa;IPJ Suceava