BREAKING NEWSTurism

Foto/Fontana di Trevi din Roma. Puneți-vă o dorință și aruncați peste umăr o monedă, se spune că veți reveni in Capitala Italiei iar dorința vă va fi îndeplinită

Fontana di Trevi din Roma, atrage mii de turisti zilnic. Este un adevărat furnicar în jurul ei. Este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piață Trevi situată in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.

Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta fantana din Roma si se afla la intersectia a trei drumuri, inca din 1762. Fantana are o inaltime de 26 de metri si 20 de metri latime si este cea mai mare fantana baroca din oras, fiind una dintre cele mai renumite fantani din lume. In anul 19 i.Hr., generalul Agrippa a construit un apeduct lung de 19 km pentru a alimenta cu apa baile publice de langa Pantheon. Fantana situata la intersectia a trei drumuri (Tre VIE) marcheaza punctul terminal al apeductului Acqua Vergine, unul dintre cele mai vechi apeducte care au furnizat apa pana la Roma antica.  Zi si noapte, politistii locali supravegheaza edificiul considerat momument. Turisti din toată lumea ajung aici să viziteze zona dar si sa isi puna o dorință.


Obiceiul roman de a construi o fantana la finalul unui apeduct care aduce apa la Roma, a fost reinviat in secolul al XV-lea. In 1453, Papa Nicolae al Vlea a terminat repasarea apeductului Acqua Vergine si a construit un bazin simplu, proiectat de arhitectul umanist Leon Battista Alberti.
In 1629 Papa Urban al VIII i-a cerut lui Gian Lorenzo Bernini sa schiteze un proiect de renovare al fantanei, dar cand a murit Papa, proiectul a fost abandonat.

Desi proiectul lui Bernini nu a fost niciodata construit, exista multe accente Bernini la fantana de azi.
Imortalizata in La doice vita (filmul lui Federico Fellini), Fontana di Trevi este cea mai fotografiata fantana din Roma.

Veti putea admira aici imaginea lui Neptun care calatoreste intr-un car in forma de scoica, tras de cai de mare, manati de tritoni uriasi, in spate se afla statuile Abundentei, Sanatatii si celor patru Anotimpuri. In anul 19 i.Hr., generalul Agrippa a construit un apeduct pentru a alimenta cu apa baile publice de langa Pantheon, aceasta intamplare este redata de basoreliefuri: pe dreapta, o tanara ii conduce pe soldatii lui Agrippa catre izvor; iar pe stanga, Agrippa aprobaplanurile pentru construirea apeductului.

 

rpt

 

 

Tradiția de a-ți pune o dorință păstrată cu sfințenie

Puneti-va o dorinta si aruncati peste umar o mondeda  in fantana, se spune ca va veti intoarce la Roma sl dorinta va va fi indeplinita. Apa de pe fundul fântânii reprezinta mare

Se estimeaza ca aproximativ 3000 de euro sunt aruncati in fantana in fiecare zi. Banii stransi in acest fel, au fost folositi pentru a subventiona un supermarket pentru nevoiasii din Roma. Exista incercari periodice pentru a se fura monedele din fantana.
Fontana di Trevi este prezentata in poemul simfonic Respighi, si a aparut in filmul lui Federico Fellini, La Dolce Vita, in care protagonisti au fost Anita Ekberg si Marcello Mastroianni. Fantana a fost oprita si drapata in negru, la moartea lui Mastroianni, in 1996. Fantana a fost utilizata, de asemenea, pentru unele scene din filmul Roman Holiday din 1953, in care au jucat Audrey Hepburn si Gregory Peck