ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Foto/Fotoreportaj/Cortul pentru refugiati din curtea Hotelului din Siret a fost dezinstalat. Traficul autocamioanelor spre si dinspre Ucraina se desfasoara normal

Cortul pentru refugiati din curtea Hotelului  THE FRONTIER din Siret a fost dezinstalat. Pompierii militari au strans ieri cortul dupa ce de mai bine de o luna de zile acesta nu a mai gazduit refugiati din Ucraina.

Cortul a fost adapost pentru refugiati din Ucraina din primele zile ale razboiului, cei mai multi fiind studenti indieni dar si din alte tari. Unitatea hoteliera a fost una dintre cele mai apropiate imobile hoteliere a carei conducere a fost cu bratele deschise pentru refugiatii din  tara vecina.

Conducerea DSU inca trimite  pompierii militari de la structuri din tara care se cam plictisesc pentru ca nu prea au ce transporta. Ei sutin ca  trebuie sa respecte ordinul primit de superiori.

,, Suntem aici pentru ca daca se intampla sa vina iar valul de refugiati,, ne spune un pompier militar din Ploiesti care sustine ca Cu greu mai aduna ucraineni care sa fie transportati la gara sau la tabara de refugiati. In urma cu doua zile insa, pe sensul de intoarcere catre Ucraina erau destui ucraineni care insa nu apar pe un comunicat oficial al autortatilor romane.

De altfel, majoritatea celor care trec frontiera Siret sunt persoane care vin la cumparaturi in Siret sau in Suceava. Putini sunt cei care mai pleaca din cauza razboiului din Ucraina.  Cisterne cu mororina si autocamioane incarcate cu marfuri trec zilnic spre Ucraina, fiind format cozi imense. Insa se pare ca autoritatile de la frontiera se misca repede pentru ca autocamionale sunt in miscare destul de repede.,, Transportam din Bulgaria, motorina pentru Ucraina. Alaturi, autocamionale acoperite au seminte de floarea soarelui pentru procesarea uleiului,, spune un sofer bulgar.

Romani din regiunea Cernauti care trec pentru a castiga un ban

O femeie, de 58 de ani, dintr-un sat din regiunea Cernauti spune ca merge la o cunostinta in Dersca, sat situat la 12 km de frontiera Siret pentru a merge la piata a doua zi.  Aceasta cara un carucior in care are burete pentru taburete.,, Merg la Dersca la o cunostinta.  Merg sa vand burete. Din asta castig un ban ca sa traim pentru ca sotul meu are o pensie de 50 de dolari.Nu vreau sa cersesc nimic de la nimeni. Mai pot munci doar ca nu ai unde nici la noi,, ne spune femeia.

La corturile instalate apar persoane din Ucraina care insa se aprovizioneaza zilnic, jandarmii si pompierii deja cunoscand situatia.    Chiar si soferii de taxi sau cei care stau in apropierea Vamii pentru a astepta ucraineni nu raman flamanzi ci isi  iau mancare de la corturile existente.

O ucraineanca din Cernauti sustine insa ca merge cu copilul la Siret pentru cumparaturi. In varsta de 40 de ani, mamica sustine ca a trecut frontiera pentru a merge la market pentru simpul motiv ca marfurile in Ucraina s-au scumpit foarte mult. Ieri, si un cetatean american a ajuns si el  in Vama Siret. Flancat de pompieri militari,americanul lua legatura din vama cu americanii din Capitala, pe care ii anunta ca a trecut frontiera in Romania.

O infomare a politiei de frontiera arata insa ca in data de 10 mai au trecut aproape 2500 de ucraineni.

Situația traficului prin P.T.F. Siret

În data de 10.05.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic: ▪ 3.382 persoane din care 2.490 au fost cetățeni ucraineni; ▪1.119 mijloace de transport; În perioada sus menționată, pe sensul de ieșire s-au înregistrat următoarele valori de trafic: ▪ 3.253 persoane din care 2.354 au fost cetățeni ucraineni; ▪1.151 mijloace de transport;

În data de 11.05.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic: ▪ 3.299 persoane din care 2.494 au fost cetățeni ucraineni; ▪1.037 mijloace de transport; În perioada sus menționată, pe sensul de ieșire s-au înregistrat următoarele valori de trafic: ▪ 3.078 persoane din care 2.210 au fost cetățeni