La cumpăna dintre ani, în satele Bucovinei te întâmpină o atmosferă unică, de intensa trăire emoţională, care reflecta realitatea cotidiană, legând punţi nevăzute între om şi cosmos, între om şi mediu, între actual şi ancestral, între om şi oameni. În toate satele, cetele de flăcăi se pregătesc pentru urături, iar gospodarii aşteaptă să apară „Ursul”, „Capra”, „Bunghierii”, „Căiuţii”, „Malanca”, „Jienii”. „Mascaţii”, “Malanca lui Ştefan cel Mare” , aşa după cum le spune toată lumea, îşi pregătesc din timp recuzita.
Mai ales măştile, care vorbesc cel mai mult despre imaginaţia şi umorul săteanului român. Unii meşteri s-au specializat în confecţionarea costumelor, ele devenind cu timpul adevărate podoabe de artă populară. Faptul că aceste obiceiuri se practică la cumpăna dintre ani este justificat de simbolistica zilei de 31 decembrie, care în gîndirea populară reprezintă data morţii, dar şi a renaşterii ordinii cosmice.
Cerbul simboliză, în mitologia populară românească, puritatea şi dreptatea iar la vechii traci era simbolul soarelui. În cadrul obiceiurilor de Anul Nou, impresionează fastuozitatea personajului. Asemănator măştii de capră, masca de cerb se compune tot din cap sculptat în lemn, ce are un maxilar mobil (clămpănitor), şi trup realizat dintr-un covor sau laicer, ornate cu năframe.
La Corlata există unii oameni specializaţi în împodobirea cerbului, iar alţii în jocul acestui animal.
Cerbul este înconjurat de „moşnegi şi babe”, de muzicanţi şi dansatori fără mască, îmbrăcaţi în frumoase costume populare. În majoritatea satelor bucovinene, cerbul apare ca o ceată individuală, nefiind contaminat cu alte personaje zoomorfe mascate. Satul Corlata excelează atât prin fastuozitatea acestui personaj, prin eleganţa jocului şi, mai ales, prin colindul de cerb, cea mai veche formă de astfel de colind din întreg spaţiul bucovinean.
Formaţia „Cerbul” din satul Corlata, comuna Berchişeşti, a evoluat cu deplin succesla numeroase festivaluri de datini și obiceiuri de sfârșit de an dar nu numai. Formaţia „Cerbul” din satul Corlata a fost înfiinţată în anul 1982, sub directa îndrumare a regretatului învăţător Viorel Piersic. Ansamblul a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, obţinând tot atâtea premii şi distincţii în urma prestaţiilor de excepţie. Unul dintre cele mai importante festivaluri la care a participat an de an este „Întâlniri bucovinene”, care se desfăşoară succesiv în Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Slovenia, Ungaria şi România.
Primarul comunei,Violeta Țăran alături de consilierii locali sprijină promovarea tradițiilor din comună.