ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Foto/Autocare goale din Ucraina in tranzit spre Bulgaria pentru a lua refugiatii si a-i aduce in tara

Mai multe autocare goale au intrat astazi,  in Romania prin PCTF Siret cu destinatia Bulgaria. Acestea vor imbarca refugiatii care au fost gazduiti de hotelurile din tara vecina pana la 1 iunie 2022.   Dar au inceput sa apara in Vama Siret si autobuze pline cu ucraineni care vin din Bulgaria. Acestia nici nu mai opresc la corturile unde primeau apa si alte produse care le erau de ajutor la intrarea in Romania, atunci cand au fugit din calea razboiului.

Deja, mai multi hotelieri au luat decizia de a elibera camerele pentru a se pregati pentru sezonul estival. Chiar daca autoritatile nu au facut declaratii oficiale, pe paginile de socializare au aparut deja imagini in care se putea vedea cum refugiatii din Ucraina au fost scosi cu bagaje in fata unitatilor hoteliere.

,, Mergem in Bulgaria pentru a lua ucrainenii care erau acolo. Bulgarii nu au mai prelungiat decizia de a gazdui refugiatii si se intorc in Ucraina,, ne-a spus unul dintre soferii unui autocar din Cernauti. Barbatul a spus ca de la firma de transport unde lucreaza vor merge mai multe autobuze pentru a lua ucraineni.

„După 31 mai, sprijinul statului pentru refugiați trebuie să înceteze. Am dat dovadă de 3 luni de umanitate și înțelegere, după care acești oameni trebuie să intre pe piața muncii, să locuiască în apartamente, să plătească chirie, să trăiască și să muncească ca toți ceilalți”, a spus ministrul bulgar al turismului, Hristo Prodanov, într-o declarație de  presa.

Numărul refugiaților ucraineni sosiți în Bulgaria este de 279.976 de persoane, dintre care 180.783 au plecat deja, a declarat președinta Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Toșeva.

Mariana Toșeva a precizat că în ultimele 24 de ore au sosit 2.496 de refugiați și 2.987 au părăsit Bulgaria. Acest proces este în derulare nu doar în Bulgaria, ci și în Polonia, România, Republica Moldova, a explicat Toșeva, relatează24CHASA.

O parte dintre ucraineni se întorc în regiuni din țara lor, acolo unde situația este calmă, alte grupuri se mută în Italia, Spania și Europa Centrală, a adăugat ea. Aproximativ 60.000 de cetățeni ucraineni sunt cazați în hoteluri din Bulgaria, iar aproape 35.000 dintre ei vor trebui mutați în noi baze după data de 31 mai, a menționat Toșeva, citată debTV.

Potrivit acesteia, în prezent echipe de experți de la agenție și alte agenții guvernamentale fac turul coastei Mării Negre pentru a vedea câte persoane vor avea nevoie de cazare, precum și câți dintre ei provin din grupurivulnerabile.

Refugiați ucraineni mutați dintr-un hotel din SunnyBeach

Mariana Toșeva a precizat că oamenii vor fi direcționați către alte regiuni ale țării, probabil în nord-vest și în partea de sud și centrală. Ea a adăugat că după data de 1 iunie, cetățenii ucraineni care sosesc în Bulgaria vor fi orientați de la graniță către baza în care pot ficazați.

Până la data de 25 ale lunii mai continuă și colectarea de date despre hotelurile care sunt gata să lucreze pe noul program, prin care vor primi 15 leva pe zi pentru refugiațiicazați.

Potrivit spuselor Marianei Toșeva, proprietarii bazelor de pe prima linie din regiunea Varna insistă categoric ca cetățenii ucraineni să fie relocați. În hotelurile de categorie inferioară există proprietari care sunt dispuși să se alăture programului, iar aproximativ 38 de baze de pe litoralul Mării Negre și-au declarat până acum o astfel dedisponibilitate.

Președinta Agenției de Stat pentru Refugiați a mai spus că a existat o ușoară creștere a fluxurilor de migranți prinTurcia.

De la începutul anului, aproape 12.000 de persoane s-au înregistrat ca solicitanți de azil. Aproximativ jumătate dintre cei care au sosit sunt din Afganistan și sunt mulți oameni din Siria, a adăugat Toșeva. Potrivit acesteia, există o creștere a migranților din Maroc, Algeria și Tunisia. Nou-veniții au fost cazați în centrele de primire ale Agenției de Stat pentru Refugiați din Sofia, Harmanli, Pâstrogor și NovaZagora.