Părinte Nectarie de Bogdania a fost hirotonit astazi Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului.Slujba religioasa a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală din București.
Părintele arhimandrit Nectarie Clinci a fost chemat oficial la treapta arhiereilor.
Staretul Mănăstirii Sihăstria Putnei a avut alături sute de credincioși din zona Putna, Vicovu de Sus, Bilca dar și ierahi de la mănăstirile din județul Suceava și ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Bucovinenii au purtat cu mândrie nu numai costumele populare tradiționale dar au purtat și flori în semn de prețuire față de ierahul care a fost în fruntea complexului monahal dar și duhovnic. Arhimandritul Nectarie a fost un stâlp al ortodoxiei din Bucovina.
Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de un sobor de ierarhi și preoți. Preasfințitul Nectarie, fost stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, își începe astfel slujirea arhierească în Mitropolia Basarabiei.
În seara zilei de 15 februarie 2025, la finalul slujbei Vecerniei oficiate la
Catedrala Patriarhală din București, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci, Episcopul vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului, a fost ipopsifiat, fiind chemat oficial la treapta arhieriei.
Slujba de ipopsifiere a fost săvârșită ieri de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinău, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alătu
ri de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această rânduială solemnă marchează momentul în care candidatul la episcopat își asumă, înaintea lui Dumnezeu și a Bisericii, misiunea arhierească de a păstori clerul și credincioșii în duhul Evangheliei și al Tradiției ortodoxe.
Prin chemarea la ar
hierie, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, ales în demnitatea de Ep
iscop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a fost rânduit spre slujire în Mitropolia Basarabiei, ca ajutor al Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a subliniat darurile duhovnicești ale noului ierarh, evidențiind lucrarea sa pastoral-misionară, rigoarea administrativă și statura duhovnicească, care l-au recomandat pentru această slujire în Biserica Ortodoxă Română din
Basarabia.
Astăzi,16 februarie 2025, la Catedrala Patriarhală din București
, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania a fost hirotonit episcop de către un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei a avut alături peste 300 de credincioși din zonă. Mare parte au fost îmbrăcați în costume populare tradiționale din Bucovina și au purtat în mâni tranda
Biografie
Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania s-a născut în anul 1969 și a intronat
at în viața monahală în 1996, închinoviindu-se la Mănăstirea Putna.
În anul 2000 a fost numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei, iar în 2002 a fost hirotesit protosinghel. Din anul 2005, a devenit starețul Mănăstirii
Sihăstria Putnei, mănăstire pe care a transformat-o într-un veritabil centru duhovnicesc și cultural al Bucovinei.
Arhimandritul Nectarie Clinci a fost si este unul din cei mai iubiți înalți monahi al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În 31 decembrie 2006, a fost ridicat la rangul de arhimandrit, iar din 2020 a fost numit Exarh de zonă și membru al mai multor comisii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Cu o experiență administrativă și pastorală de peste două decenii, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului își începe misiunea arhierească în Mitropolia Basarabiei, având ca prioritate întărirea vieții duhovnicești și pastorale, sprijinirea clericilor și credincioșilor români din stânga Prutului și afirmarea identității ortodoxe românești în Republica Moldova.
Mănăstirea Sihăstria este un loc al credinței și istoriei. Aici au viețuit sfinți ai ordodoxiei. Primii călugări care au ajuns pe acest loc au ajuns pe această vale pe vremea lui Ștefan cel Mare, plecați din Putna proaspăt înființată de domnitor.
Mai târziu, locul a fost pustiit de austriecii care au stăpânit secole Bucovina. Trei foști stareți ai mănăstirii din acele vremuri, Silă, Natan și Paisie, sunt trecuți acum în rândurile sfinților pentru felul în care au luptat pentru păstrarea credinței.
Osemintele lor au fost descoperite la începutul anilor 90, în ruinele vechii mănăstiri. Pe acest loc s-a clădit biserica de piatră. Iar câțiva ani mai târziu, pentru că oamenii veneau în număr tot mai mare, actualul stareț a pornit ridicarea bisericii mari.
Și oamenii au tot venit. Și vin.. Nu există sărbătoaer în care biserica să nu fie arhiplină de credincioși.
Sihăstria Putnei este locul unde credița și istoria sunt legate laolalta. Aici starețul Nectarie a ridicat un Ierusalim al neamului românesc.