ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Foto/1 Decembrie. Mii de suceveni, la ceremonialul organizat de Ziua Națională a Romanieei. Fara fasole si ciolan

Mii de suceveni au fost prezenti astazi ,la ceremonialul militar si religios organizat de Ziua Națională a Romaniei. Fără restricțiile din ultimii doi ani, din cauza pandemiei de Covid -19, oamenii au venit cu mic cu mare pentru a urmări ceremoniile pregătite de autorități.

Cu drapelul național sau cu panglici tricolore la reverul hainei, sucevenii au umplut alea din zona Monumentului Bucovina Inaripata  din centrul municipiului reședință de județ.. Printre participanți s-au numărat deputații PNL Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan și deputații social democrați Mirela Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, deputatul USR Radu Ciornei.

Ceremoniile oficiale au debutat cu un serviciu religios, urmat de mesajul premierului Nicolae Ciuca transmis de  prefectul Alexandru Moldovan.

Grupați în dreptul Monumentului oficialii s-au așezat în funcție de însemnătatea funcției deținute, cei cu rang înalt fiind în primul rând, iar șefii de rangul doi în planul secund. Nu au lipsit de la manifestări nici politicienii, parlamentarii, consilieri locali sau județeni, ori șefi de instituții. De altfel, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au reprezentat un bun prilej pentru oficiali să prezinte, în alocuțiuni, însemnătatea zilei de 1 Decembrie în istoria țării.

Au vorbit despre aceasta zi  președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. La final, a avut loc cuvântarea Prea Sfințitului Damaschin Dorneanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Mesajul ierarhului a fost apreciat inclusiv, de autorități iar primarul Ion Lungu i s-a adresat ulterior spunându-I că dacă știa ce cuvântare frumoasă va susține prelatul, atunci poate insistau ca aceasta să fie prima și chiar s-ar fi inspirat și  din cuvântarea PS Damaschin.  Depunerea de coroane a fost într-o atmosferă solemnă iar prima coroană a fost pusă din partea Prefecturii Suceava.

Manifestările s-au încheiat cu o paradă militară la care au participat două plutoane de jandarmi, unul dintre acestea purtând Drapelul și alte două plutoane de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. De remarcat este faptul că printre participanți s-a numărat și un grup mare de membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Suceava. De altfel, nu este prima dată când tinerii ATOS iau parte la manifestările de 1 Decembrie, pe biciclete și cu steaguri ale României.