SPORTULTIMA ORĂ

Fotbaliștii lui Dinamo Kiev au intrat în România pe la Vama Siret. Campioana Ucrainei la fotbal a ajuns la Botoșani

Cea mai titrată echipă de fotbal din Ucraina a ajuns la Botoșani, după mai bine de o lună de război în țara vecină. Asta după ce Federația de Fotbal din Ucraina a decis ca o parte dintre fotbaliștii ucraineni să poate ieși din țară, în baza unei derogări.

Deși jurnaliștii de la Sport.ua au scris inițial că Dinamo Kiev va primi o permisiune specială de la Ministerul Sporturilor pentru a da voie fotbaliștilor să plece din țară, în realitate s-a stabilit că este vorba despre o derogare pe care au primit-o doar jucătorii care pot fi convocați la naționala Ucrainei. Internaționalii ucraineni au părăsit țara în cursul dimineții de vineri, în ciuda faptului că în Ucraina este instalată Legea Marțială, care nu le dă voie bărbaților să treacă granița în timpul stării de război, pentru a se putea antrena. Decizia a fost luată pentru a le permite acestora să se pregătească în străinătate pentru barajul CM 2022, cu Scoția, din iunie.

Campanie pentru ajutorarea Ucrainei

Fotbaliștii lui Dinamo Kiev au intrat în România, vineri pe la Vama Siret, după care s-au îndreptat spre Botoșani, unde au fost așteptați de către omul de afaceri Valeriu Iftime la Conacul Zăicești. Delegaţia, formată din 58 de persoane, s-a oprit la Botoşani pentru a lua masa, iar în cursul serii urmează să plece către Iaşi, unde vor înnopta.

Echipa antrenată de Mircea Lucescu vrea ca în aprilie și iunie să joace mai multe partide amicale cu formații importante. Astfel, ucrainenii vor să informeze comunitatea internațională despre războiul din Ucraina, iar banii obținuți din urma amicalelor vor fi donați pentru ajutorarea țării.

Printre posibile adversare ale lui Dinamo Kiev se numără echipe precum FCSB, Borussia Dortmund, PSG, Legia Varșovia, Barcelona, Milan, Benfica, Ajax, Sporting Lisabona sau Basel.

Dinamo Kiev ar putea fi declarată campioană

Dinamo Kiev ar putea cuceri titlul dacă sezonul nu mai poate fi reluat și dacă se va ține cont de rezultatele înregistrate după prima jumătate a campionatului. Cum vor cele mai multe cluburi ucrainene. Cum războiul ar putea continua, ar fi aproape imposibil să se mai joace în Ucraina meciuri de fotbal în această primăvară și să se încheie pe teren campionatul local. Mai ales că mulți străini și-au găsit deja alte cluburi până în vară.

Potrivit site-ului ucrainean SportArena, s-ar lua în calcul două opțiuni pentru finalizarea sezonului:

Să fie acordat titlul și să se desemneze calificatele în cupele europene în funcție de rezultatele din prima jumătate a sezonului.

Să fie decis totul conform clasamentului din momentul în care a fost suspendat campionatul, după 18 runde.

Cele mai multe cluburi insistă să se țină cont de prima variantă. Caz în care Mircea Lucescu ar fi al doilea an la rând campion, pentru că Dinamo Kiev era lider, cu același număr de puncte (38), dar cu golaveraj superior. După 18 etape, Șahtior era pe locul 1, cu două puncte în fața alb-albaștrilor (47-45).

sursa:monitoruldebotosani.ro