INTERNAȚIONAL

Fostul șef al centrului de recrutare din Odesa s-a odihnit în Spania și Seișele, în loc să lupte pe front

Fostul șef al Centrului Teritorial de Recrutare și Sprijin Social din regiunea Odesa (TCK) va fi judecat pentru că, în timpul războiului, a călătorit în Spania și Seișele sub pretexte false, în loc să fie pe front, anunță Biroul de Investigații de Stat din Ucraina (DBR).

„Angajații DBR au finalizat ancheta privind fostul șef al Centrului Teritorial de Recrutare și Sprijin Social al regiunii Odesa. Acesta nu se prezenta la serviciu fără motive întemeiate și evita îndeplinirea obligațiilor militare”, se arată în comunicat.

S-a constatat că fostul funcționar militar a părăsit Ucraina în perioada 2022-2023 sub pretextul că ar fi fost rănit în urma agresiunii rusești. Cu ajutorul unui medic cunoscut, el a aranjat ieșirea din țară pretinzând că se duce la tratament după rănirea pe front.

În realitate, fostul șef al Centrului Teritorial de Recrutare și Sprijin Social din regiunea Odesa călătorea la stațiuni scumpe din Seișele și Spania.

În timpul investigației, s-a descoperit și faptul că fostul șef al centrului folosea documente falsificate pentru a justifica absențele de la serviciul militar.

Acuzatul este învinuit de:
– utilizarea unui document falsificat (art. 358, alin. 4 din Codul Penal al Ucrainei,
– neprezentarea la timp la serviciu fără motive întemeiate (cu excepția serviciului obligatoriu), comisă în condițiile legii marțiale (art. 407, alin. 5 din Codul Penal al Ucrainei),
– evitarea îndeplinirii obligațiilor militare prin alte mijloace de înșelăciune, comisă în condițiile legii marțiale (art. 409, alin. 4 din Codul Penal al Ucrainei).

El riscă până la 10 ani de închisoare.