BREAKING NEWSCORONAVIRUS

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății îl acuză pe Valeriu Gheorghiță de mușamalizare în raportările de efecte adverse ale vaccinării COVID: „Femeia avusese paralizie temporară facială, iar colonelul Gheorghiță ne-a spus să dezmințim”

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea acuză „mușamalizări în raportările de efecte adverse ale vaccinării Covid”. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a postat un raport în iulie 2022 în care erau prezentate raportările cetățenilor cu privire la efectele adverse cauzate de vaccinurile anti COVID.

Bogdan Oprea povestește că este „absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns care ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse. Credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie – martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare. Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)”, punctează fostul purtător de cuvânt.

Într-un interviu acordat pentru Libertatea acesta spune că Șeful CNCAV, colonelul Valeriu Gheorghiță i-a cerut să dezmintă primul caz național de efect secundar al vaccinului.

– Am un exemplu. Primul caz național de efect secundar al vaccinului a fost la o doamnă din Vâlcea. Paralizie temporară facială dreapta. Eu eram purtător de cuvânt. Un înalt funcționar al ministerului, medic, s-a uitat pe fișa medicală. Cei din spitalul local chemaseră un neurolog, acesta pusese diagnosticul. Nu un „urgentist”, nu un alt medic. Își făcuseră treaba, se îngrijiseră de pacientă. Am dat un comunicat în care am rezumat cazul, ne-am făcut datoria să informăm oamenii.

– Și ce n-a fost în regulă? Care a fost mușamalizarea?

– Șeful CNCAV, colonelul Gheorghiță, ne-a sunat. Era furios de ce am dat comunicatul. Existau oricum tensiuni între MS și CNCAV, însă acum aveam un caz concret. Gheorghiță ne-a cerut să dezmințim. „Cum să dezmințim, dacă e adevărat?”, l-am întrebat. „Femeia nu are nimic”, ne-a spus el. I-am răspuns că avem actele și am adăugat: „Dacă nu are nimic, de ce ai adus-o cu ambulanța, la București?”. Replica lui a fost aceea că ea a avut „atac de panică”. N-am să uit niciodată asta.

– Ce ați făcut?

– Am dat a doua comunicare publică, dar n-am dezmințit, ci doar am spus că asta avusese femeia și că, adusă la București, ea și-a revenit. Am spus adevărul. ” a declarat Bogdan Oprea.

De asemenea, Bogdan Oprea este indignat și de modul în care autoritățile au comunicat cu cetățenii.

Pentru că am cunoștințe printre cei care au făcut parte din Grupul de lucru Comunicare al CNCAV, le spun și lor și vă spun și dvs., domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță, comunicarea nu înseamnă să organizezi microfoanele la conferințe de presă și să pui cuvinte care sună bine pe cartoane de Facebook, ci înseamnă, înainte de orice, strategie. Or, niciunde în raportul acesta de activitate pe care-l publicați pe ascuns nu ați scris un rând despre strategia de comunicare și obiectivele ei măsurabile! Asta pentru că, știam de atunci, era evident pentru orice om cu experiență adevărată în comunicare, nu ați avut o strategie de comunicare profesionistă! Ce ați scris în raport, sub titlurile pompoase de „obiective generale” și „obiective strategice” (pag. 58 – 59), sunt declarații de intenție, nu obiective! Obiectivele trebuie să fie măsurabile, cuantificabile, iar măsurarea lor, care arată gradul de îndeplinire, trebuie să se regăsească în orice plan strategic și să se realizeze nu doar la final, ci și intermediar, chiar de mai multe ori la o campanie națională pe un subiect atât de grav; toate acestea pentru a putea ajusta din mers mesajele, mediile de difuzare, instrumentele etc., înainte de eșecul final, când este prea târziu, în acest caz, să vă traduc, mor oameni. O știu studenții mei de anul III de la Jurnalism, o știu ucenicii din orice agenție de comunicare profesionistă. Chiar nu s-a găsit nimeni, la cel mai înalt nivel în Statul Român, în plină pandemie cu oameni murind și suferind, să facă o strategie de comunicare corectă?!? Nimeni?!? Absolut nimeni?!?” a scris Oprea într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține și că este pro vaccinare și că este convins și azi că aceasta era singura soluție, însă o altă problemă o reprezintă lipsa bugetului.

„În anumite organisme ale statului s-a adunat mult oportunism. Când ai sectoare unde te poți pensiona la 45 de ani, cu avantaje și leafă mare, asta atrage, sistemic, profitori și oportunism. Dacă ți se cer minciuni sau lucruri imposibile, spui „nu” și-ți dai demisia. Cum să faci o campanie națională de informare fără buget, fără bani? Cum să comunici eficient? Păi, îți dai chipiul jos și le spui adevărul șefilor. Nu dau nume, însă oricine le poate găsi în raportul intitulat „ROVACCINARE – misiune îndeplinită”. Cum să desfășurați o serie de campanii naționale pe mai multe medii despre un subiect de viață și de moarte la cel mai înalt nivel al unui stat european în anii 2020 – 2021 fără buget??? Cum??? Cum??? Amatorism de felul acesta nu practic nici cu studenții mei la clasă, până și ei înțeleg că orice campanie care se dorește eficientă are nevoie de un buget! Vă întrebați de ce ați eșuat? Iată aici un alt răspuns, pe lângă faptul că ați mințit de la cele mai înalte tribune ale statului! Ați fi găsit și acest răspuns dacă ați fi pus mâna vreodată pe un manual de comunicare!

Bogdan Oprea susține că a demisionat după doar trei luni de mandat în calitate de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, tocmai din cauza minciunilor create de autoritățile statului.

„Am luptat cu ei și mi-am făcut treaba până în momentul în care am ajuns la limită. Când n-am mai reușit să-mi fac treaba, trei luni a durat totul, am demisionat.