JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Fostul primar al comunei Valea Moldovei achitat de Curtea de Apel. A fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene: Prejudiciul depășea un milion de lei

În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge apelul declarat Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Suceava împotriva sentinței penale nr. 22 din 03.02.2023 pronunțată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 512/86/2019, ca nefondat.

Aceeasi instanță admite apelurile formulate de inculpații Moroșan Constantin și Radu Magdalina împotriva nr. 22 din 03.02.2023 pronunțată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 512/86/2019 pe care o desființează în parte și în rejudecare:

3. În temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului Moroșan Constantin pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Curtea de Apel Suceava inlatura  dispoziția de obligare a inculpatului Moroșan Constantin în solidar inculpații RADU MAGDALINA, ASOCIAŢIA UTILIZATORILOR DE PĂȘUNE RUNCUL VĂII MOLDOVEI, la plata către partea civilă APIA a sumei de 1.200.511,55 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

Înlătură dispoziția de desființare totală a înscrisurilor Contractul de administrare nr. ……, Contractul de arendare …… ?și  Actul adițional nr. ……. privind majorarea suprafeței la 254,35 ha (filele 45 vol XVI dosar u.p.); Contractul de închiriere nr. ……..

Curtea de Apel Suceava a dispus  ridicarea măsurii sechestrului asigurator dispus prin ordonanţa nr. 78/P/2015 din data de 18.05.2018 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava asupra următoarelor bunuri mobile/imobile aparţinând inculpatului MOROŞAN CONSTANTIN, după cum urmează: – un vehicul marca MERCEDES BENZ, – un vehicul marca Volkswagen Transporter, – un vehicul marca MERCEDES BENZ, – remorca de transport ambarcațiuni marca HEINEMANN BA45, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30285 a localității Valea Moldovei, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30341 a localității Valea Moldovei, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30357 a localită?ii Valea Moldovei, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30044 a localității Valea Moldovei, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30005 a localită?ii Valea Moldovei, – imobil înscris în cartea funciară nr. 30160 a localității Valea Moldovei

Cnstantin Moroşan, la data faptelor primar al comunei Valea Moldovei din judeţul Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, alături de sora sa, de fraudă cu fonduri europene de peste un milion de lei

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Magdalinei Radu, preşedinte al asociaţiei utilizatorilor de păşune „Runcul Văii Moldovei”, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi a lui Constantin Moroşan, fratele acesteia, la data faptelor primar al comunei Valea Moldovei, judeţul Suceava, pentru complicitate la respectiva infracţiune şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi Asociaţia utilizatorilor de păşune „Runcul Văii Moldovei” pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada 2010 – 2014, Magdalina Radu, în calitatea menţionată, ar fi depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false şi inexacte în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru suprafeţe de păşune pe care nu le deţinea în realitate.
În demersurile sale, inculpata Radu Magdalina a beneficiat şi de ajutorul celuilalt inculpat care i-a pus la dispoziţie mai multe documente folosite ulterior de primar la APIA”, menţionează anchetatorii.
În acelaşi context, arată DNA, la data de 19 martie 2014, Constantin Moroşan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei, ar fi încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 hectare de păşune, obţinându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferenţială, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a folosinţei terenurilor cu destinaţia de păşune şi posibilitatea ca acesta să obţină subvenţii din fonduri europene.

„Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, precizează procurorii.

DNA informează că în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin Magdalinei Radu şi lui Constantin Moroşan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

.Decizia instanței de achitare a fostului primar este definitivă