ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Fostul europarlamentar Petru Luhan vrea să investească 88 de mil. de lei la Cuza Vodă

Societatea Dax Solar One SRL, înființată în aprilie 2023 de constănțeanul Diaconu Florin și suceveanul Luhan Petru Constantin, fostul europarlamentar PDL, intenționează să investească peste 80 de milioane de lei, în Cuza Vodă. Mai exact, societatea ar urma să construiască o centrală fotovoltaică ce ar urma să dispună de aproximativ 28.000 de panouri fotovoltaice.

Vă reamintim că Luhan a fost ales europarlamentare din partea României, pe listele PDL la alegerile din 2009. În mandatul 2009-2014 a fost membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională și în delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE) și membru supleant al Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare, al comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, și al delegației pentru relațiile cu țările Mercosur. Fostul europarlamentar a fost acuzat că și-ar fi decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro pentru deplasările către Strasbourg sau Bruxelles. Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal în martie 2023, după ce judecătorii au constatat că faptele pentru care a fost acuzat s-au prescris.

Fostul europarlamentar PDL, Luhan Petru Constantin, intenționează să investească în dezvoltarea de capacități noi de generare de energie electrică din surse regenerabile. În luna aprilie 2023 a înființat o nouă societate, alături de constănțeanul Diaconu Florin, iar recent a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța un memoriu de prezentare pentru proiectul „Construire centrală electrică fotovoltaică, branșamente, utilități și organizare executare șantier”. Centrala fotovoltaică se va construi în extravilanul localității Cuza Vodă, pe un teren cu o suprafață totală de 183.494 metri pătrați, aflat în proprietatea societății Dax Solar One SRL. Instalația solară fotovoltaică va fi racordată în rețeaua de 100kV de distribuție din zona comunei. Valoarea investiției este de 88.750.000 de lei, fără TVA, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni. Centrala fotovoltaică va fi formată din 28.175 de panouri fotovoltaice, 161 de invertoare 100kVA, 4 containere colectoare (posta de transformare 20kV, 4MVA) Dax Solar One SRL are sediul în Constanța, pe strada Pescarilor, numărul 35D, și are ca obiect de activitate producția de energie electrică.

Pe politician îl mai regăsim asociat și în Emas Business Consulting SRL, Humboldt Spirit SRL, Armin German International SRL – Târgoviște, Modac Power SRL – Sibiu, Valvision SRL, MW Best Voltaic SRL – Ploiești, VP Rubber Exploraion SRL, Valvision Management SRL, CXP Pro STL, Lotru Aqvila SRL, Simleu Energy Group SRL Emas Energy Green Solar SRL, Dax Solar Power SRL, Potoelectric Cons SRL – Valea Dragului, Emas Holding Porject SRL, Cpx Energy Park SRL, FLR Energy SRL, Dax Pro Power Concept SRL, Dax Pro Power Production SRL, Romland Green Energy SRL, Efficient Mechanic Solutions SRL  – Ciulnița, Grand Energy SRL, Catinum SRL – Floroaica.

Luhan a scăpat de acuzațiile DNA

Petru Constantin Luhan a fost ales europarlamentar din partea României, pe listele PDL la alegerile din 2009, în cadrul căruia a fost, în mandatul 2009–2014, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională și în delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE), și membru supleant al Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare, al comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, și al delegației pentru relațiile cu țările Mercosur.

Liberalul a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2019, după ce a fost acuzat că a folosit şi prezentat cu rea-credinţă documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri de la Parlamentul European. Potrivit anchetatorilor, în perioada 17 martie 2010 – 6 martie 2012, Petru-Constantin Luhan, în calitatea de europarlamentar, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport în valoare de peste 50.000 de euro. „La cererile respective, inculpatul a ataşat mai multe documente justificative (facturi fiscale, chitanţe, bonuri de combustibil) având acelaşi caracter ilicit, prin care s-au supraevaluat costurile unor bilete de avion şi s-au atestat deplasări cu autoturismul între localitatea de domiciliu a inculpatului şi locul de muncă, în principiu oraşele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul”, arăta DNA. Ca urmare a acestor demersuri, Luhan a obţinut pe nedrept de la Parlamentul European suma 50.368 euro.

Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal împotriva politicianului, în martie 2023, după ce judecătorii au constat că faptele de care era acuzat s-au prescris.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.