BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Foștii parlamentari, femeile și chiar studenții din Ucraina ar putea fi mobilizați – proiect de lege

Deputata grupului parlamentar Slujitorul Poporului, Mariana Bezuhla, a declarat că Rada Supremă elaborează un proiect de lege care va modifica modul de organizare a mobilizării și regulile acesteia, lista persoanelor care au dreptul la amânare, mecanismul de înregistrare militară, recrutare și concediere, scrie agenția UNIAN.

Nu vor fi mobilizate persoanele cu dizabilități, cei care au trei sau mai mulți copii. Dacă doi militari au un copil, unul dintre ei are amânare și dreptul de a fi eliberat (bărbatul sau femeia). Altfel spus, dacă o femeie decide să meargă la serviciul militar, soțul ei poate obține o amânare.

La fel, vor fi eliberați de serviciul militar persoanele care au în familie un minor cu handicap; dacă există un copil adult cu handicap  / soția sau soțul / părinții soției sau soțului din grupa 1-2 (în acest caz, persoana cu handicap alege cui să acorde amânarea); tutorii unei persoane cu handicap din grupele 1-3 care a fost recunoscută ca fiind incapabilă de către o instanță; femeile însărcinate și femeile aflate în concediu de maternitate; numai deputații actuali.

Foștii parlamentari pot fi mobilizați în armată. De asemenea, legea scutește de la mobilizare doar femeilor însărcinate sau aflate în concediu de maternitate.

Femeile și bărbații ale căror rude apropiate (soț, soție, fiu, fiică, tată, mamă sau frate sau soră au fost uciși sau au dispărut în timpul operațiunii antiteroriste sau al respingerii agresiunii armate împotriva Ucrainei) sunt scutiți de încorporare.

O amânare, dar nu un motiv de eliberare ar fi valabil în cazul:

– solicitanților de studii superioare consecutive care au mai puțin de 30 de ani.

– cercetătorilor cu titluri academice.

– cadrelor didactice cu normă întreagă.

Cei care au fost în captivitate și cei care au fost mobilizați și eliberați nu sunt supuși mobilizării în termen de 6 luni de la eliberare. Persoanele cu dizabilități și cele care au fost în captivitate sunt supuse mobilizării la cerere.

Motive de eliberare a persoanelor de la mobilizare:

– cei care au fost ținuți în captivitate (involuntar),

– generalii prin decizia conducerii militare,

– care au servit în timpul legii marțiale timp de 36 de luni (în curs de examinare),

– cei care au semnat un contract pe termen scurt în timpul mobilizării (cetățeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani).

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, va avea loc o mobilizare totală în Ucraina, deoarece chiar și poliția, Biroul de Securitate Economică și serviciul penitenciar își vor pierde dreptul la amânare, scrie UNIAN, arata bucpress.eu.