BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Foștii parlamentari ar putea deveni cei mai privilegiați dintre pensionari. Politicienii, ocoliți de reforma pensiilor speciale

Propunerea Băncii Mondiale de reformă a sistemului de pensii speciale nu prevede modificarea condițiilor de pensionare a foștilor parlamentari.

Banca Mondială a fost consultantul Guvernului pentru reforma pensiilor speciale, obligație pe care România și-a asumat-o prin Planul de Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Propunerile Băncii Mondiale au vizat mai multe categorii de pensii, a căror dimensiune va fi redusă treptat, concomitent cu creștere vârstei de pensionare, însă au ocolit pensiile parlamentarilor care, în absența unor noi reglementări, ar putea fi mai avantajați la pensie chiar și decât magistrații.

Pensia specială, un privilegiu obținut mai greu

În documentul elaborat de Banca Mondială sunt propuse reglementări pentru mai multe categorii de angajați ai statului ale căror condiții de pensionare sunt reglementate prin legi speciale: corpul diplomatic, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil, procurorii și judecătorii, personalul auxiliar al instanțelor și angajații Curții de Conturi.

Potrivit informațiilor publicate de Economedia, statutul privilegiat al acestor categorii va fi atenuat, însă nu va dispărea complet. Astfel, vârsta standard de pensionare pentru aceste categorii va crește treptat de la 60 la 65 de ani, cu câte 6 luni pentru fiecare an calendaristic. În ce-i privește pe judecători sau magistrați, ar urma să fie majorată vechimea necesară în profesie pentru a te pensiona, la cel puțin 25 de ani, iar pentru celelalte categorii la 30 de ani.

De asemenea, se va face și o modificare graduală a modului de calcul a pensiei speciale. Dacă în momentul de față, standardul este ca pensiile să reprezinte 80% din media veniturilor brute din ultimele șase luni de activitate, procentajul va fi redus cu 1,5% pe an până când va ajunge la 65%. În plus, cuantumul pensiei nu va putea depăși în nicio circumstanță salariul avut înaintea pensionării.

Foștii parlamentari, uitați de Banca Mondială

Propunerile Băncii Mondiale nu vizau pensiile militare, a căror reducere nu o recomandă în contextul războiului din Ucraina, însă nici pe cele ale foștilor parlamentari. În cazul acestora din urmă, niciuna din recomandările Băncii Mondiale nu se poate aplica întrucât modul de calcul este cu totul altul. Dacă acest mod de calcul nu se schimbă în urma reformei sistemului de pensii speciale, foștii deputați și senatori ar fi cei mai avantajați dintre toți beneficiarii acestor pensii, într-o măsură chiar mai mare decât magistrații.

Nefiind o profesie, ci o demnitate publică, pentru parlamentari pensia variază în funcție de perioada de timp, calculată în luni, în care au fost membri ai Camerei Deputaților și Senatului. Nu se pune problema unei vechimi minime care să fie crescută gradual.

Statutul deputaților și senatorilor prevede că indemnizația pentru limită de vârstă a foștilor parlamentari „se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Dacă aplicăm formula de calcul la nivelul actual al indemnizației brute a parlamentarilor, de 18.720 de lei, rezultă că pensia unui fost deputat/ senator care a avut un mandat complet este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate este de 9.888 lei. Aceste sume se adaugă la pensia pe care o primesc parlamentarii pentru activitatea profesională depusă înainte de a deveni membri ai Parlamentului.

Pensionarii Parlamentului, mai de invidiat decât foștii magistrați

Foștii deputați și senatori nu vor fi afectați nici de condiția creșterii vârstei standard de pensionare, întrucât indemnizația pentru limită de vârstă oricum nu o primesc decât după 65 de ani. De asemenea, nu poate fi vorba de reducerea procentajului salariului brut în funcție de care se stabilește cuantumul pensiei pentru că la foștii parlamentari valoarea de referință este reprezentată de  indemnizația brută pe care o primesc deputații și senatorii aflați în funcție.

Mai trebuie spus că pe această formulă de calcul, parlamentarii cu minim trei mandate, adică doar 12 ani, oricum au asigurată o pensie la nivelul indemnizației nete aflată în plată, nivel pe care însă nu-l pot depăși. În concluzie, beneficiarii de pensii speciale se vor pensiona mai târziu și vor avea venituri mai mici, cu excepția parlamentarilor. După ce ultima tentativă de desființare a pensiilor foștilor deputați și senatori a căzut la Curtea Constituțională, Parlamentul nu doar că nu a reluat procedura, ci a și blocat, prin reprezentanții PNL, PSD și UDMR din Birourile Permanente, dezbaterea noului proiect al USR de desființare a acestor pensii.

Într-o discuție din 26 octombrie în ședința BP-urilor reunite, reprezentanții puterii au spus că Parlamentul ar trebui să aștepte „soluția globală” propusă de Guvern în ce privește toate pensiile speciale iar, în funcție de această soluție, partidele parlamentare să ia o decizie privind pensiilor foștilor deputați și senatori. Cum „soluția globală” care se conturează nici măcar nu se referă la pensiile parlamentarilor, există riscul ca acestea să nu sufere niciun fel de modificări caz în care aceste pensii vor deveni cele mai tentante din întregul sistem public.

sursa:fanatik.ro