ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Fost canotor din Vicovu de Sus, ajuns prosper om de afaceri. Gheorghiță Vasile: Le-aș sugera tinerilor să facă sport

Un fost canotor din Vicovu de Sus este astazi un prosper om de afaceri. Este unul din gospodarii de frunte al localității. Gheorghiță Vasile sau Vasile Martin cum îi spun toți cunoscuții,  a facut canotaj în perioada 1982-1985 la  Poli Timișoara, iar pasiunea pentru acest sport a fost pusă în practică  în perioada când era elev la  o școală profesională  cu profil energetic în  orașul de pe Bega. Anii au trecut iar pasiunea însă nu s-a stins. Își amintește cu nostalgie despre acele vremuri chiar dacă nu a fost un sportiv de talie internaționala.

Provine dintr-o familie cu 5 copii și oameni farnici chiar dacă nu a fost înstărită.A învățat să  lucreze si să se ridice pe propriile picioare. Gheorghiță Vasile este căsătorit și tată a doi copi:o fată care a absolvit Facultatea de  Geografia Turismului iar băiatul este student în anul II la ASE București.

In 1984 intenționa să fugă din  țară în dacă autoritățile de atunci  le-ar fi aprobat plecarea la o competiție de canotaj în Iugoslavia însă  visul li s-a spulberat. El crede că cineva i-a ,,turnat la securitate,, despre ce avea să facă după ce plecau din țară și nu li s-a aprobat deplasarea.

,,  Au trecut anii peste noi. Îmi amintesc că atunci când am mers la școală în Timișoara erau mirați profesorii și antrenorii de ce forță aveam. Aici la Vicovu de Sus lucram inclusiv la pădure, eram bine făcuți dar obișnuiți cu munca g  La 17 ani, m-am impus prin forță. Am fost la dublu rame dar și 8+1.  Am participat la  Campionatul Național de Viteză din București in 1984. Am avut și un ghinion aș putea spune. Mi s-a rupt rama în plină cursă .Din 9 echipaje în competiție, echipajul din care am făcut parte a ieșit pe locul 3 din cauza ramei rupte. Eram cu Dan Mândrilă de la Timișoara…,, își amintește  vicoveanul.

După finalizarea scolii s-a intors acasa, a lucrat alături de tataăl său, apoi a căutat să mă apuce de treabă si să facă  bani. A căutat să facă tot felul de munci din care să iasă  bani. Își amintește că a mers după  marfă lîn Turcia de peste 150 de ori,  pe care o vindea in bazar.

Plecarea în Occident la muncă

Și cum mulți tineri din zonă erau plecați în Occident, Vasile Martin a ales și el drumul strănătății. Au fost și vremuri când se câștigau bani frumoși. A fost la lucru timp de 6 ani  în Germania.Iar după ce s-a căsătorit a decis să rămână în Vicovu de Sus  A decis să se apuce de afaceri. si să fie alături de familie.  A cumpărat un teren de la o fostă unitate  și usor a ridicat o unitate hoteliera.

,, Incet,încet nefiind de profesie dar am învățat ușor ce trebuie făcut să rezist în acest mediu al afacerilor. Mi-a rămas în inimă  însă pasiunea pentru canotaj. Am avut în vizită  aici fosți sportivi canotori dar am mers  și  eu în vizita la foști antrenori. Am primit cadou acest canoe care l-am expus la terasa : Mi-am pus în gând să fac o întâlnire a sportivilor canotori aici,, sustine  Gheorghiță  Vasile.

Omul de afaceri își amintește cu drag de acele vremuri când era un tânăr canotor O experiență pe care nu o va uita nicioadată. ,,A fost frumos  dar este și o vorbă: ce este frumos,nu ține mult.   Le-aș sugera tinerilor să facă sport. Sportul înseamnă sănătate, sportul înseamnă sănătate fizică dar și a minții. E frumos că avem din județul Suceava atât de mulți sportivi la canotaj. Au obținut medalii foarte multe la olimpiade și campionate internaționale. Avem multe medalii de aur obținute de sucevencele și sucevenii noștrii. Amintesc pe Ancuța Bodnar și  botoșăneanca Simona Radiș. Este un sport destul de greu dar dacă faci cu pasiune ai rezultate și perspective.  Sigur că dacă acum aș avea acei ani la care am început canotajul aș face-o din nou, ar fi cu totul altceva dar e bine și așa. A fost cândva o poveste frumoasă în anii tinereții ,, arată Gheorghiță Vasile.

A ajutat refugiații din Ucraina însă statul roman nu i-a decontat nimic

Vicoveanul își amintețe că  pensiunea sa era plină de refugiați din Ucraina inca  din primele zile ale războiului din Ucraina.  Nu i s-a decontat nimic pentru simplul motiv că protocolul cu ISU Bucovina Suceava nu achita bani retroactiv. ,, Era full .Nu mai aveam niciun loc.Am avut peste 80 de mame cu copii .Erau aici la masă și plângeau în hohote. Le-am oferit totul gratis.  Protocoul cu ISU Bucovina a venit târziu și mi-a spus;<Retroactiv nu vă dam absolut nimic,,>. Am zis«Dumnezeu  are să primească și are să vadă ce are de făcut..  Mulți din refugiați s-au întors înapoi și mi-au mulțimit chiar și pe pagina de facebook că tot e la modă. Sigur că la acea perioadă m-a rugat și Primăria orașului să ajut și să îi cazez cu dormit și mâncare. . Acum ce mai vin din Ucraina își plătesc pentru că noi trebuie să achităm utilitățile, personalul, oamenii care lucrează trebuie plătiți,, arată Gheorghiță Vasile.

Unitatea s-a extins iar astăzi  de la 20 de locuri a ajuns 56 . Va primi si o nouă clasificare.  Gheorghiță Vasile susține că se simte un om împlinit și fericit.