ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Focuri de armă pentru prinderea unui șofer care a sustras un autoturism și a condus băut și fără permis

Focuri de armă pentru prinderea unui șofer care a sustras un autoturism și a condus băut și fără permis. La data de 29.10.2023, in jurul orei 08:00, un bărbat din comuna Berchișești, jud. Suceava a sesizat prin SNUAU 112 faptul că o autoutilitară i-a fost sustrasă în timpul nopții din curtea locuinței.

La nivelul întregului județ  au fost instituite filtre rutiere, fiind totodată dispuse măsuri investigative pentru localizarea vehiculului și autorului.

Altfel, polițiștii au stabilit că mașina a fost lăsată deschisă, fiind stabilită și identitatea principalului suspect, respectiv un tânăr de 20 de ani, localnic, care ocazional desfășura activități lucrative în curtea proprietarului vehiculului.

În jurul orei 10:40, un echipaj din cadrul SPR 3 Marginea dispus într-un filtru rutier a reperat autoturismul sustras pe DN17A, pe raza localității Sucevița.

S-a efectuat semnal regulamentar de oprire însă vehiculul și-a continuat deplasarea în viteză, procedandu-se la urmărirea acestuia, cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase.

După ce s-a iesit din localitate, s-au efectuat somatiile legale prin sistemul acustic al autospecialei, însă șoferul nu s-a conformat.

În aceste condiții, întrucât la cca. 8 km distanță urma un obiectiv turistic cu aflux sporit de persoane, respectiv Pasul și complexul turistic Palma, polițiștii au efectuat 3 focuri de avertisment în plan vertical și ulterior foc cu armamentul din dotare înspre pneurile vehiculului urmărit, reușind oprirea și imobilizarea vehiculului ca urmare a lovirii pneurilor spate și a barei spate.

Șoferul de 20 de ani a fost extras din mașină fără a suferi leziuni.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul respirat, bărbatul fiind condus la unitate medicală pentru prelevarea probelor biologice

De asemenea, s-a constatat ca șoferul nu deține permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, conducerea unui autovehicul fără permis și conducerea unui autovehicul cu o îmbibație alcoolică peste limita legală.

După desfășurarea activităților procedurale față de tânărul de 20 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

 

Ce spune Parchetul de pe langa Judecatoria Rădăuți

La data de 29.10.2023, lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, numitul SDM a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, un autovehicol pe raza comunelor Marginea-Suceviţa, jud Suceava, fără a poseda permis de conducere.

În urma probatoriului administrat în cauză, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi din data de 30.10.2023 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de numitul SDM sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul penal, constând în aceea că, la data de 29.10.2023, în intervalul orar 10.20-10.30, a condus un autovehicol pe raza comunelor Marginea-Sucevița, jud. Suceava, nu s-a conformat semnalelor regulamentare de oprire efectuate de către lucrătorii de poliție, procedându-se la urmărirea sus-numitului pe o distanță de aproximativ 15 km pe DN 17A, lucrătorii de poliție făcând uz de armă asupra autoturismului și a pneurilor acestuia, fapt ce a dus la oprirea forțată a autoturismului pe raza comunei Sucevița, jud. Suceava, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, a rezultat faptul că sus-numitul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.

 

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 29.10.2023 s-a dispus reţinerea suspectului SMD pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 29.10.2023, ora 17:45 până la data de 30.10.2023, ora 17:45.

Prin ordonanţa procurolului din data de 30.10.2023 s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30.10.2023 şi până la data 28.12.2023, inclusiv, a inculpatului SMD sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul penal, cu obligaţia de a nu părăsi raza localiţăţii de domiciliu.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Prim-procurorul

Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi