Președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a abordat problema regionalizării și descentralizării în cadrul unei conferințe științifice organizată de Institutul ”Bucovina” din Rădăuți.
Vorbind despre Iancu Flondor, liderul liberalilor suceveni a amintit că acesta a fost un susținător al descentralizării, suferind și politic din această cauză.
Flutur a arătat că în programul de guvernare la care a lucrat și domnia sa este prevăzută descentralizarea ca singură soluție pentru dezvoltarea României. A spus Gheorghe Flutur cu referire la Facultatea de Medicină la Suceava: ”Descentralizare curajoasă nu pe hîrtie. Și azi avem nevoie de descentralizare, pentru că atitudinea capitalelor mari, a centrelor mari, precum Bucureștiul, este hegemonică. Vor să concentreze totul dacă se poate acolo. Uitați-vă la atitudinea Iașului față de Suceava. Dacă s-ar putea să nu avem Medicină la Suceava, dacă s-ar putea să fie acolo totul. A fost asta bine sau a fost rău? Eu cred că a fost rău”.
Flutur consideră că regionalizarea trebuie făcută foarte repede și a declarat: ”Dacă vrem tot ca pălăria mare a Bucureștiului să hotărască și să nu ai aici nici o putere e bine sau rău? Așa, la oala mare și greșelile se ascund mai ușor, și nu se văd și mediocritatea, și nonperformanța. Cu cît ești mai aproape aici de judecătorul suprem, poporul, cu atît te temi să greșești ca om politic, dar ești mai repede tras de mînecă și este mult mai bine. Eu cred că regionalizarea României este ceva care trebuie să se întîmple foarte repede. Nu cred că trebuie întîrziat. Noi, din diverse motive, nu am avut curajul să abordăm problema regionalizării și descentralizării așa cum trebuie și acum suferim. Uitați, putem face trimitere la toate programele de dezvoltare, precum satul românesc. Facem un pact cu satul românesc să vedem ce se întâmplă cu el? Se depopulează satul românesc într-un ritm extraordinar de periculos. Salvăm ceva, punem ceva în loc? Dacă tabla de la școală se hotărăște să o schimbi la București și nu se aprobă avem consecințele dacă nu dăm drumul la mai multă autonomie economică și de decizie”.