Zilele trecute, președintele Organizației Județene a Partidului Național Liberal, Gheorghe Flutur a avut o întâlnire cu primarii liberali. Discuțiile au avut loc la Gura Humorului și au avut ca subiect măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare dar și reforma aparatului bugetar.
Nu a fost comunicat nimic oficial din partea PNL Suceava desi reuniunea a fost doar pe linie politică într-o zi de marți.
Primarilor au fost sfătuiți să respecte legislația deși sunt foarte nemulțumiți.,, Ce să dau afară din primărie că eu sunt pe personal minim. Mai am și în concediu de maternitate,, ne spune un edil .Măsurile aplicate de Guvern dau peste cap mai toți primarii din județ indiferent de culoarea politică. Unii își pun întrebarea chiar cum vor organiza sărbătorile de Crăciun. Obișnuiți cu mesajele de sărbători catre locuitori, edilii au interzis la cheltuirea banului public și în această directie.
,, Am ghirlandele de anul trecut dar ce vom face cu artiștii și cu formațiile de Anul Nou. Nu știu ce vor face aceși politicieni. Unde vom ajunge?,, ne spune un alt primar PNL. De cealaltă parte, liderul Organizației Județene a PSD, senatorul Ioan Stan nu și-a adunat edilii la discuții.
Social democrații sunt încă nelămuriți cu modul în care au fost amânate alegerile la nivelul organizației. Îi este temă liderului că ar putea fi înlocuit din funcție? Stan susține că nu are probleme cu vârsta și că nu a avut niciun reproș din partea vreunui politician sau membri de partid. Apoi, nu ar fi vorba nici de stirile referitoare la certificatul de persoană cu handicap și nici de febletea din partid care ar avea un loc asigurat în Parlament și la viitoarele alegeri.
Ordonanță promulgată de Klaus Iohannis
„Ordonanța austerității” a fost promulgată. Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cunoscută drept „Ordonanța austerității”, a fost promulgată joi, 26 octombrie, de președintele Klaus Iohannis.
Reamintim faptul că Curtea Constituţională a României a respins, pe 18 octombrie, sesizarea USR pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament
Principalele prevederi ale Ordonanței:
- Introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări mai mari de 50 de milioane de euro
- Introducerea unui impozit suplimentar de 2% pe veniturile băncilor
- Introducerea unui impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile din domeniul petrolului și gazelor
- Impozit special pentru persoanele fizice ce au mașini de peste 75.000 de euro și locuințe mai scumpe de 500.000 de euro
- Voucherele de vacanță cresc la 1.600 de lei, dar va trebui plătită o contribuție de asigurări de 10% pe acestea. Vor fi acordate persoanelor cu venituri sub 8.000 de lei net pe lună
- Microîntreprinderile vor fi taxate cu 1% dacă realizează venituri până în 60.000 de euro pe an și cu 3% care realizează venituri peste acest nivel
- IT-iștii vor plăti impozit pe venit de 10% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuții de 10% pentru sănătate
- TVA crește de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură
- TVA crește de la 5% la 19% la sălile de fitness, parcuri de distracții și evenimente
- TVA crește de la 9% la 19% pentru dulciuri
- Se introduce o acciză pentru băuturile cu zahăr
- Desființarea posturilor bugetare vacante
- Desființarea funcției de șef de birou
- Reducerea cu 25% a funcțiilor de demnitate publică
- Sporul de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maximum 1.500 de lei
- Indemnizația de hrană va fi acordată doar bugetarilor cu salarii sub 14.000 de lei brut.