ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Flutur: După Vicovu de Sus, vom deschide punctele de trecere de la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei. Este o oportunitate de dezvoltare a localităților sucevene limitrofe cu frontiera Ucrainei

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a catalogat drept “istorică”  întâlnirea de joi, de la Vicovu de Sus, între premierii României și Ucrainei, cu ocazia deschiderii primului punct de trecere a frontierei după cel de al Doilea Război Mondial.

Am avut discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu primarii din zona de frontieră din județul Suceava. De asemenea, am discutat cu guvernatorul Regiunii Cernăuți și cu reprezentanții Guvernului de la Kiev. Am convenit asupra unor priorități privind județul Suceava. În primul rând, deschiderea punctului de trecere a frontierei Climăuți – Fântâna Albă, unde noi, partea română, am asfaltat anii trecuți drumul către acest punct, mai avem un tronson de 400 de metri pe care îl avem în vedere, iar punctul vamal este finalizat. Partea ucraineană a promis că va bugeta construirea punctului vamal pe partea lor. Acolo este de interes și realizarea unui hub dat fiind apropierea de Stația CFR Vadu Siret. De asemenea, am convenit cu privire la deschiderea punctul de trecere a frontierei Ulma – Rusca, pe partea română punctul este deja construit și mai aveam circa 1 km de drum până în vamă, pe care îl avem în vedere, urmând că partea ucraineană să realizeze punctul vamal și tronsonul de drum aferent”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a spus că in cadrul intalnirii s-a mai discutat despre construirea punctului de trecere a frontierei Izvoarele Sucevei – Shepit, unde atât partea română cât și partea ucraineană au început deja modernizarea drumurilor aferente.

“Vom avea o întâlnire de lucru foarte curând cu partea ucraineană pentru a analiza stadiul în care se află proiectele discutate”, a anunțat Gheorghe Flutur.

La întâlnirea de joi au participat Bogdan Mihei, șeful Vămilor Române și Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Gheorghe Flutur a mai spus că la Primăria Vicovu de Sus s-a discutat, printre altele, despre construirea unei șosele de centură care să ocolească Vicovu de Sus. iar premierul a fost de acord cu privire la construirea unui drum nou, paralel cu frontiera, de circa 32 de km, care să preia traficul din vamă și care să ajungă la sud de Siret în viitoarea Autostradă A7.

“Reamintim că sunt alocate resurse din partea Guvernului pentru modernizarea DN Vicovu de Sus – Rădăuți – Ratoș, peste 100 km, cu lărgirea platformei drumului, sensuri giratorii, benzi preselecție, trecere la nivel de calea ferată. Parte din fonduri vor fi disponibile încă din acest an, iar mare parte, anul viitor”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.