POLITIC

Flutur: Considerăm că trebuie sancționat ceea ce nu merge, dar, în același timp, trebuie stimulat ceea ce merge și mai ales pe cei care își respectă obligațiile și își achită la timp datoriile

Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur a participat joi, 29 august, la ședința Coaliției de guvernare care a avut loc la Palatul Victoria.

Încă de miercuri seară am solicitat o întâlnire a Coaliției, care nu se ținuse de mult timp, în care să discutăm în primul rând despre Legea pensiilor și evaluarea impactului, dar și alte urgențe pe care le-am pus pe masa Coaliției. Mă bucur că am clarificat prioritatea legislativă depusă de liberali în Parlament privind majorarea pragului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei”, a  declarat Flutur.
Conform aecstuia, în urma discuțiilor, în Coaliție s-a stabilit să se meargă pe procedură parlamentară, astfel ca în primele zile ale lunii septembrie să fie adoptată această măsură legislativă. Tot joi, la propunerea liberalilor, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că pregătit un act normativ prin care se acordă bonificații, stimulente pentru persoanele fizice și juridice care și-au plătit la timp obligațiile față de Stat.
Noi, liberalii, considerăm că trebuie sancționat ceea ce nu merge, dar, în același timp, trebuie stimulat ceea ce merge și mai ales pe cei care își respectă obligațiile și își achită la timp datoriile”, a spus Gheorghe Flutur.
Tot în cadrul întâlnirii care a avut loc joi, ministrul liberal al Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat că a realizat cel mai mare transfer de fonduri din istoria recentă către Trezorerie, 11,6 miliarde de lei, pentru asigurarea plății tuturor pensiilor recalculate și majorate, astfel că pensionarii își vor putea primi pensiile majorate. ”Subliniem că această procedură de majorare a pensiilor este urmare a acțiunii Guvernului PSD-PNL, și nu doar a unui singur partid politic”, a precizat prim-vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur.
În prezența premierului Marcel Ciolacu, a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și a celorlalți membri ai Coaliției, președintele în funcție al Consiliului Județean Suceava a cerut clarificarea altor două probleme urgente. În primul rând, Flutur a abordat situația plăților pe care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației trebuie să le facă în teritoriu. ”Sunt de plătit facturi de 3,7 miliarde de lei din urmă, facturi care trebuie plătite agenților economici care au executat pentru primării și consilii județene lucrări la drumuri, apă sau canalizare. Ministerul Finanțelor a alocat joi două din cele 3,7 miliarde de lei. În acest context, am solicitat să se transmită în teritoriu un mesaj de liniștire a firmelor care au șantiere în lucru, să continue în ritm susținut lucrările, pentru că nu vor fi restanțe la plată”.
Gheorghe Flutur a spus că trebuie dat acest semnal pentru continuarea lucrărilor deoarece există în țară zvonuri că nu vor mai putea fi finanțate. ”Am fost asigurat că finanțările vor continua”, a declarat Flutur.
Totodată, acesta a ridicat problema legată de criza apei, fără precedent în România și mai ales în județele Moldovei. ”Nu e vorba doar despre apă pentru irigații, ci și de apa potabilă. Sunt multe comunități afectate de lipsa apei potabile și am solicitat premierului găsirea de urgență a unor măsuri pentru a nu se mai ajunge în situația în care oamenii umblă cu căruțele, mașinile sau cisternele de la o fântână la alta și caută disperați apă. Am primit asigurări de la conducerea Guvernului că au în vedere măsuri de sprijin, începând cu județele din estul României, precum Botoșani, Iași sau Vaslui”, a transmis Gheorghe Flutur.
În acest context, el a precizat că, împreună cu prefectul de Suceava, va iniția un Proiect de Hotărâre de Guvern care să plece de la Consiliul Județean Suceava și Prefectură pentru alocarea de fonduri localităților din județul Suceava care au probleme cu apa