administratieBREAKING NEWS

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor să fie adoptat în jurul datei de 15 decembrie. Potrivit șefului administrației județene sucevene, cel mai probabil bugetul va fi la nivelul celui de acest an. Vor urma pașii birocratici administrativi de parcurs pentru ca și Județul Suceava să aibă apoi propriul buget, fapt care ar putea dura cel mult două luni. “La o primă vedere, estimez că bugetul pentru 2023 se situează la nivelul anului 2022 și dacă până la 15 decembrie va fi votată Legea Bugetului, eu cred că, ținând cont de termene, vom avea Bugetul Județului Suceava la începutul lunii februarie 2023”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Una dintre cele mai tensionate situații cu privire la fondurile care vor fi prevăzute pentru Județul Suceava în 2023 este legată de sumele de la Guvern pentru mai mult de jumătate din primăriile din județul nostru care riscă să se aleagă cu conturile blocate. Este vorba despre vechea problemă a mega-proiectului “Suceava-utilități și mediu la standarde europene” în baza căruia cu aproape două decenii în urmă peste 60 de primării din județ au fost incluse și au trebuit să figureze într-un proiect care viza extinderea rețelei de gaze naturale. Desigur, extinderea nu a mai fost realizată, dar un credit accesat a trebuit să fie plătit împreună cu dobânzile aferente iar în caz contrar primăriile riscau să ajungă la blocarea conturilor. E ade­vărat că s-a reușit ca acest proiect județean să fie garantat de Guvern, dar nu în orice condiții și de atunci an de an sunt probleme cu primăriile îndeosebi cu cele din mediul rural. Asta în condițiile în care unele nici acum nu au rețea de gaz, dar trebuie să o plătească.

Practic, a fost nevoie ca să fie abordată problema la modul cel mai eficient cu putință. Iar potrivit lui Gheorghe Flutur, s-a și reușit în acest an. “Vreau să mulțumesc Guvernului României, Premierului Nicolae Ciucă și Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, pentru faptul că au ținut seama de solicitările făcute de Consiliul Județean Suceava pentru alocarea de fonduri în cadrul Bugetului pe anul 2023 pentru cele 61 de UAT – uri afectate de creditul la Programul Utilități și Mediu. Primăriile vor putea astfel plăti ratele și nu se va ajunge la blocarea conturilor acestora”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Discuțiile pe marginea sumelor necesare primăriilor implicate cu ani în urmă în proiectul “Suceava, utilități și mediu la standarde europene” au fost purtate periodic cu partenerii de guvernare. “Am avut și ieri o discuție cu Ministrul Finanțelor, care m-a asigurat că a ținut cont de solicitările noastre, astfel încât să nu mai apară situația din 2022, când a trebuit ca parlamentarii suceveni de la PNL și PSD să depună amendament la Legea Bugetului pe 2022 pentru rezolvarea problemei. Acum văd că este Anexa 7.02, în care este prevăzută suma de 34, 5 milioane lei”, a ținut să clarifice președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.