ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Florin Piersic a revenit la Herghelia Lucina dupa 50 de ani. Caii de rasa Huțul, scene in filmul ,,Frații Jderi,,

Emoții pentru actorul Florin Piersic dar și pentru angajații Hergheliei Lucina astazi. Silvicultorii au avut onoarea de a-și prezenta activitatea celui mai mare și mai iubit actor, un MARE OM, cu o legătură puternică și atașament față de cai Inegalabilul Florin Piersic, actorul care  a revenit in mijlocul cailor de rasă Huțul după 50 de ani.
,,Mulțumim pentru revenire, amintirile create și cele păstrate!!!! Florin Piersic este pentru a doua oară prezent în Herghelie, prima apariție a fost in anul 1973, când, alături de alți mari artiști, a

filmat alături de caii din rasa Huțul scene pentru filmul „Frații Jderi”  După 50 de ani -o bucurie imensă,, este mesajul conducerii Hergheliei Lucina.

Herghelia Lucina dateaza de 152 de ani, aceasta fiind infiintata in anul 1856.

  • De la infiintarea ei si pana in anul 1914, herghelia a apartinut imperiului Austro-Ungar, impreuna cu herghelia Radauti.
  • Inainte de infiintarea hergheliei de cai hutuli, incepand cu anul 1788, Lucina a fost intrebuintata ca pasune alpina pentru tineretul de diferite varste si rase de la herghelia Radauti, fiind sectie de crestere a tineretului cabalin de la acea herghelie.

  • In anul 1856 s-a infiintat herghelia de cai hutuli de la Lucina sub comanda cavalerului colonel Martin von Hermman.
  • In anul 1875 din motive necunoscute, herghelia este desfiintata, insa datorita cererilor armatei, ea a fost reinfiintata in anul 1877, avand un nucleu de reproductie format din zece iepe cumparate de la populatia din zona, si armasarul Stirbu achizitionat din catunul cu acelasi nume.
  • Evolutia rasei hutul a inregistrat progrese deosebite in Herghelia Lucina pana in anul 1914, in luna august, cand din cauza razboiului herghelia a fost evacuata din Bucovina in Austria. Cu ocazia acestei evacuari s-au pierdut si registrele genealogice ale hergheliei.
  • La 29 iulie 1919, s-au adus la Radauti 150 de capete de armasari si iepe de reproductie, cumparate de la Viena de catre delegatii Romaniei : Ion Larionescu si Popescu Daia.
  • La 10 martie 1944 din cauza celui de-al doilea razboi mondial, efectivul de 60 iepe mame, 5 armasari pepinieri precum si o parte din tineretul hergheliei Lucina a fost evacuat la Sambata de Jos, la poalele muntilor FagarasIn timpul luptelor care s-au dat pe teritoriul hergheliei au ars toate adaposturile pentru animale si toate locuintele. Din aceasta cauza, dupa razboi, cabalinele nu au fost aduse imediat la Lucina, ci dupa anul 1954 cand herghelia a fost reconstruita.
  • Pana in 1990 Herghelia Lucina a fost sub administratia C.R.C.C.C.R. (Centrul Republican de Crestere si Calificare a Cabalinelor de Rasa), dupa care data a trecut, din punct de vedere administrativ, la R. A. Cai de Rasa, care in anul 2000 a devenit S.N. Cai de Rasa S.A. Din toamna anului 2002 Herghelia Lucina trece sub administratia Directiei Silvice Suceava.
  • Din iulie 2015, Herghelia  Lucina trece in subordinea Directiei de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor, ca subunitate a acesteia