GENERAL

Finlanda va relua serviciile de transport de marfă între Helsinki și Sankt Petersburg. Circulația pasagerilor rămâne în continuare suspendată

Operatorul național de căi ferate VR Group din Finlanda va relua serviciile de transport de marfă între Helsinki și Sankt Petersburg pe 30 martie. Serviciile de pasageri între cele două țări, care au fost închise luni, până la o nouă înștiințare vor rămâne suspendate, potrivit Reuters.

„Suspendăm traficul deocamdată”

Operatorul național de căi ferate din Finlanda a anunțat vineri că va suspenda începând de luni, 28 martie, transportul între Helsinki și orașul rusesc Sankt Petersburg, închizând astfel legătura feroviară dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Deci suspendăm traficul deocamdată”, a declarat Topi Simola, șeful serviciilor de pasageri al VR Group.

Căile Ferate Ruse au declarat într-un scurt comunicat că sunt la curent cu decizia luată de finlandezi din cauza sancțiunilor.

Trenurile din Rusia către capitala Finlandei, Helsinki, au fost pline de ruși în ultimele săptămâni, deoarece unii au folosit această cale pentru a părăsi țara de urgență, mai ales în condițiile în care închiderile reciproce ale spațiului aerian au întrerupt conexiunile de zbor între Rusia și UE.

Trenul Allegro din Finlanda a fost una dintre ultimele legături feroviare dintre Rusia și UE.

Rusia a anulat rutele trenurilor de pasageri către țările UE în 2020

Pe de altă parte, granița dintre Finlanda și Rusia rămâne deschisă pentru rușii care vor să o treacă cu propriile mașini.

Rusia și-a anulat rutele trenurilor de pasageri către țările UE în 2020 din cauza restricțiilor COVID-19, inclusiv Leo Tolstoi, un tren rusesc care obișnuia să meargă de la Moscova la Helsinki prin Sankt Petersburg.

Trenurile rusești încă circulă înainte și înapoi prin Lituania între Moscova și exclava rusă Kaliningrad, dar din 28 februarie nu au mai permis pasagerilor ruși să se îmbarce sau să coboare în Lituania.

Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez responsabil cu exploatațiile de stat, a declarat pentru că un motiv pentru menținerea serviciului de tren Allegro până acum a fost acela de a permite finlandezilor din Rusia să se întoarcă acasă. „Acum este evident că situația s-a schimbat pentru Allegro și continuarea traficului Allegro nu mai este potrivită din punctul de vedere al proprietarului statului”, a transmis Tuppurainen.