Regal al tradițiilor la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă. Mii de persoane așteptate astăzi la cel mai mare festival al datinilor din județul Suceava.
Tradiţiile şi obiceiurile populare specifice perioadei Crăciunului şi Anului Nou, cultura şi folclorul local, dar şi zonal, vor fi împărtăşite publicului , şi nu numai, de 38 de formaţii de datini și obiceiuri de iarnă participante.
Parada va începe la ora 11:00, pe strada Curtea Domnească, în apropierea Bisericii „Sf. Dumitru”, continuând pe strada Ștefan cel Mare și ajungând pe esplanada din centrul municipiului. De aici, formațiile se vor deplasa spre Casa de Cultură a Sindicatelor și Palatul Administrativ. „Pentru a asigura o bună desfășurare a paradei, traficul rutier va fi restricționat pe traseul paradei între orele 09:00 și 13:00”, au transmis organizatorii. Restricțiile includ străzile Curtea Domnească, Nicolae Bălcescu, Ștefan cel Mare, Vasile Bumbac și Mitropoliei. De asemenea, se va închide circulația rutieră pe strada Nicolae Bălcescu – porțiunea cuprinsă între sensul giratoriu de la intersecția cu strada Ana Ipătescu și sensul giratoriu de la intersecția cu strada Ciprian Porumbescu și strada Meseriașilor – între orele 09.00-21.00, iar circulația rutieră pe strada Republicii se va închide între orele 10.00-13.00.
38 de formații și invitați speciali
La ediția din acest an, festivalul va reuni 38 de formații, incluzând grupuri din județul Suceava, județul Iași și Republica Moldova. Parada va fi deschisă de alaiul urătorilor de la Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” și va cuprinde formații din Corlata, Zvoriștea, Vama, Cajvana, Mălini, Bogdănești, Hănțești, Udești, Dolhasca, Liteni, Vadu Moldovei, Forăști, Vulturești, Pârteștii de Jos, Preutești, Botoșana, Fântânele, Poiana Stampei, Stroiești, Panaci, Șaru Dornei, Boroaia, Drăgușeni, Cornu Luncii, Bosanci, Șcheia, Ostra, Dolheștii Mici, Păltinoasa, Moara, Volovăț, Slatina, Cucuteni (județul Iași). Din Republica Moldova, pa alaiurile din Măgdăcești, raionul Criuleni,
După paradă, formațiile vor urca pe scenă începând cu ora 13:00, pentru a prezenta obiceiuri tradiționale de Anul Nou. Spectacolul va avea loc pe esplanada din centrul municipiului Suceava și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean Suceava și Centrului Cultural Bucovina.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan: „Acest festival este o oportunitate de a arăta lumii întregi cât de frumoase, autentice și diversificate sunt datinile și obiceiurile noastre. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care, de ani buni, fac posibil acest eveniment, inclusiv fostei administrații a județului, dar în mod special comunităților care păstrează și transmit mai departe aceste comori culturale. Vă invit să fiți alături de noi pe 27 decembrie, să ne bucurăm și să ne mândrim cu moștenirea noastră culturală”.