BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Fermierii francezi se pronunță împotriva importului de zahăr din Ucraina

Producătorii francezi de sfeclă de zahăr cer ca importul în creștere de zahăr din Ucraina să fie reexportat în afara Europei, pentru a nu aduce prejudicii fermierilor și producătorilor locali. Importul de zahăr ucrainean în UE ar putea atinge 700-800 de mii de tone în 2023-2024, aproximativ de două mai mult față de importul din sezonul precedent și semnificativ mai mare decât media de 21,5 mii de tone în ultimii cinci ani, conform informațiilor furnizate de Bloomberg, citat de biz.nv.ua.

Anterior, Ucraina a declarat că va limita exportul de zahăr în acest sezon la 650 de mii de tone. Critici la adresa furnizărilor de zahăr ucrainean în UE au fost exprimate de organizația franceză CGB (La Confédération Générale des Planteurs de Betteraves (Confederația generală a cultivatorilor de sfeclă de zahăr). “Avem nevoie de un răspuns clar din partea Comisiei Europene cu privire la gestionarea viitoare a acestei creșteri a importurilor de zahăr”, se arată în declarația CGB.

În același timp, potrivit sursei citate, în ciuda creșterii importului de zahăr din Ucraina, prețul la zahăr rămân ridicate în UE. Conform unor date, în  UE  prețurile interne pentru zahărul alb depășesc 800 de euro ($878) tona, cel mai amre din ultimii zece ani.,, arata bucpress.eu.