POLITIC

Femeile care nasc vor putea primi sprijin psihologic, prin lege. Deputatul Filip Havârneanu trece proiectele sale din Opoziție cu unanimitate de voturi!

„În lipsa unui program de susținere și consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie pe termen lung sau poate deloc. Sănătatea mentală maternă este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar suferința mamelor poate fi învinsă dacă nu mai ignorăm această problemă. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situație dificilă cu gândul că se descurcă ele cumva. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femeile care nasc suferă de depresie post-partum, iar în țările dezvoltate, procentul este și mai mare.  Și mai important, vor putea beneficia de ajutor specializat și miile de fetițe devenite mame mult prea devreme, uneori chiar și la 12 ani. Este o realitate dureroasă, însă au nevoie de îndrumare și sprijin terapeutic pentru a face față acestor schimbări”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Cauza mamelor care au nevoie să știe că nu mai sunt singure a învins!”

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de fete minore care nasc și a căror situație este dificilă. Parlamentarul ieșean susține că proiectul său este în primul rând unul de prevenție, pentru că el poate salva viețile unor femei aflate într-o etapă de vulnerabilitate. Până în prezent, mamele care nu puteau depăși aceste obstacole emoționale nu aveau alte variante decât grupurile private de suport sau consilierea psihologică contra cost, care este costisitoare financiar. “Cauza mamelor care au nevoie să știe că nu mai sunt singure a învins! Inițiativa, prima care vine în sprijinul unei categorii „nevăzute” până acum, dovedește că poți reuși atunci când susții cu adevărat o cauză, chiar dacă ești în Opoziție. Le mulțumesc tuturor parlamentarilor prezenți că au înțeles să valideze acest proiect extrem de important care va salva vieți de acum încolo și care va aduce echilibru în viețile mamelor și bebelușilor deopotrivă. Prin decizia noastră arătăm că suntem alături de mame, că avem empatie și că avem maturitatea de a vota proiectele bune indiferent de culoarea politică. Mamele se străduiesc zi de zi să fie mai puternice pentru ele, pentru copii, pentru familie și au nevoie să știe că nu sunt neglijate la rândul lor”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Conform explicațiilor oferite de psihologi, depresia post-partum este o tulburare afectivă a căror simptome durează mai mult de două săptămâni și care influențează starea generală, relațiile și viața individului. După naștere, aproximativ 30-75% din mame dezvoltă o tulburare afectivă numită “baby blues”, caracterizată prin stări de tristețe, tulburări de somn, hipersensibilitate emoțională. Această stare durează de la câteva zile la maximum 2 săptămâni și dispare de la sine. Este datorată în parte modificărilor hormonale care au loc în organism și totodată, schimbărilor prin care mama trece și la care e nevoie să se adapteze. Din aceste femei, până la 20% dezvoltă depresie postnatală (DPN) și un procent de 0.1-0.2% psihoza postnatală. DPN se instalează în primul an post-partum și se întinde pe perioade de câteva luni și necesită tratament atât medicamentos cât și terapie.