GENERAL

Femeie înţepată de o viespe la Suceava, la un pas de moarte din cauza unei farse la 112

O femeie din Suceava, înțepată de o viespe, a fost la un pas de a-și pierde viața din cauza unei glume la 112. Ambulanţa care putea interveni fusese solicitată la un caz inexistent. Conform medicilor, dacă mai întârziau 15 minute, femeia murea, deoarece intrase în șoc anafilactic.

Pentru că se simțea tot mai rău, pacienta a venit singură la substaţia de ambulanţă Liteni, din Suceava, dar echipajul medical fusese solicitat la un alt caz, într-o comună aflată la aproape 20 de kilometri. Într-o zonă greu accesibilă, pe un drum forestier, echipajul a pierdut 40 de minute doar pentru a căuta casa unde s-a anunțat că se află o persoană inconştientă. În realitate, s-a descoperit că totul fusese o farsă.  „Era o zonă greu accesibilă, noi puteam să rămânem cu ambulanţa ore în şir… Şi pierderea era mult mai mare, pentru o perioadă mai lungă de timp. 15 minute mai târziu i-ar fi fost fatal acestei paciente de 46 de ani. Ar fi murit dacă nu am fi fost la timp, la această solicitare”, a spus Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava.

Când au preluat femeia, aceasta avea tensiune 7, iar gâtul îi era atât de umflat încât abia mai putea respira. Din fericire, s-a intervenit la timp, iar pacienta a fost salvată. De asemenea, un alt impediment major pentru echipajele de prim-ajutor îl reprezintă infrastructura proastă din zonele rurale. Un drum accidentat sau plin de noroi poate creşte timpii de intervenție cu zeci de minute sau în cel mai rău caz ambulanța poate rămâne blocată sau chiar se poate strica.