CRYPTO

Fed interzice oficialilor să tranzacționeze acțiuni și cripto, în urma unui scandal de etică

Noile reguli îi împiedică pe înalții funcționari ai băncii centrale să cumpere și să vândă o serie de active.

Funcționarii de rang înalt de la Rezerva Federală nu vor mai putea deține criptomonede, printre alte active, cum ar fi acțiunile, potrivit unui anunț făcut astăzi.

Într-o declarație emisă vineri de Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), ramura din cadrul Fed care stabilește direcția politicii monetare, noile reguli stabilite pentru „activitatea de investiții și tranzacționare a înalților funcționari”.

FOMC a precizat că înalții funcționari ai Rezervei Federale nu mai pot cumpăra criptomonede, acțiuni individuale sau fonduri sectoriale și nici nu mai pot deține investiții în obligațiuni individuale, titluri de agenție, mărfuri sau valute străine. De asemenea, nu pot încheia contracte derivate și nu se pot angaja în vânzări în lipsă sau în achiziționarea de titluri de valoare în marjă.

„Regulile, care au fost anunțate pentru prima dată în octombrie 2021, au ca scop susținerea încrederii publicului în imparțialitatea și integritatea activității Comitetului prin protejarea chiar și împotriva aparenței oricărui conflict de interese”, a precizat FOMC.

Regulile au fost introduse ca urmare a creșterii gradului de securitate în ceea ce privește banca centrală americană: anul trecut, mai mulți oficiali de rang înalt ai Fed au ținut prima pagină a ziarelor și ulterior au demisionat după ce a ieșit la iveală activitatea lor de tranzacționare.

Unul dintre oficiali, președintele Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan, a efectuat mai multe tranzacții cu acțiuni de peste un milion de dolari în timpul pandemiei, când banca centrală lucra pentru a introduce măsuri de ajutorare a economiei. În octombrie, senatorul Elizabeth Warren (D-Mass.) a descris o „cultură a corupției” în cadrul băncii centrale din cauza unor aparente „conflicte de interese”.

Funcționarii care intră sub incidența noilor norme vor avea la dispoziție 12 luni de la data intrării în vigoare a normelor pentru a se debarasa de orice participație, în timp ce funcționarii nou-veniți vor avea la dispoziție șase luni, se arată în comunicat.

„Regulile vor intra în vigoare la 1 mai 2022, cu excepția cerințelor privind notificarea prealabilă și autorizarea prealabilă a tranzacțiilor, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2022”, a adăugat comunicatul.

Noile reguli se vor aplica membrilor consiliului și președinților băncilor de rezervă, prim-vicepreședinților băncilor de rezervă, directorilor de cercetare ai băncilor de rezervă, funcționarilor FOMC, managerului și directorului adjunct al contului de piață deschisă al sistemului, directorilor de divizie ai consiliului care participă în mod regulat la reuniunile comitetului, oricărei alte persoane desemnate de președinte, precum și soților și copiilor minori ai acestor persoane.

sursa articol: decrypt.co