INTERNAȚIONAL

Fata în haină roșie din „Lista lui Schindler” ajută copiii refugiați la granița cu Ucraina

În calitate de voluntar cu persoanele care fug în Polonia, Oliwia Dabrowska, acum în vârstă de 32 de ani, spune că vede ecouri ale personajului său iconic în copiii pe care îi întâlnește; speră că poate inspira acțiuni și la alții

Poloneza care a jucat rolul remarcabil al fetei în haină roșie din filmul „Lista lui Schindler” a ajutat ucrainenii care fug în țara sa și spune că speră că rolul său iconic de victimă inocentă a războiului va contribui la atragerea unei atenții mai mari asupra situației dificile a refugiaților din zilele noastre.

Oliwia Dabrowska, în vârstă de 32 de ani, a participat la celebra scenă din mijlocul filmului despre Holocaust când avea trei ani. În ea, Oskar Schindler, care privește dizolvarea ghetoului din Cracovia, observă brusc un copil mic care merge pe stradă. În mod izbitor, haina roșie a fetiței este singura bucată de culoare din întregul film alb-negru. Mai târziu în film, Schindler vede corpul fetiței încărcat într-o căruță.

Dabrowska, care locuiește în Cracovia, a declarat vineri pentru The Washington Post că, atunci când a început războiul din Ucraina și refugiații au început să intre în țară, a simțit că trebuie să facă ceva. Și-a convins mama să meargă cu ea ca voluntar la graniță și a petrecut săptămâni întregi ajutând la punerea în legătură a refugiaților cu familiile care îi puteau găzdui, precum și conducându-i spre diferite destinații din țară.

Peste 5 milioane de ucraineni au fugit din țară de când Rusia a invadat țara la 24 februarie, a declarat vineri agenția ONU pentru refugiați. Aproape șase din 10 refugiați ucraineni – 2.867.241 până în prezent – au trecut în Polonia.

„Am decis să-mi schimb frica [de război] în acțiune, în a ajuta oamenii”, a declarat ea pentru The Post.

Dabrowska lucrează ca copywriter și nu a mai fost implicată în industria cinematografică de la rolul din filmul lui Steven Spielberg, dar a spus că faptul că a văzut copiii refugiați a trezit în ea imaginea de tinerețe.

„Erau și încă mai sunt o mulțime de copii”, a spus ea, „și am văzut în fiecare copil această fetiță în haină roșie”.

Ea a adăugat: „Îmi amintesc fiecare persoană în parte, fiecare poveste. Și toate aceste povești sunt foarte, foarte tragice și oribile. Și nu cred că le voi uita în viața mea – niciodată.”