ACTUALITATENAȚIONAL

Fântâna Albă – 84 de ani de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria neamului românesc

Anual, la 1 Aprilie freamătă pădurea de la Varnița, din localitatea Fântâna Albă, Nordul Bucovinei, numită și Catânul românesc. Anul acesta se împlinesc 84 de ani de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria neamului românesc, tragedia de la Fântâna Albă, unde au fost împușcați mii de români nevinovați.

Ne adunăm, an de an, aici, unde freamătă pădurea verde a jale pentru a comemora martirii secerați de gloanțele soldaților enchevediști.

Români, ucraineni, din Nordul Bucovinei, dar și din România, Moldova, reprezentanți ai diferitor societăți, ai autorităților locale, intelectuali și oameni de rând, începând de la elevi și până la vârsta pensionară, vin aici pentru a depune coroane și buchete de flori, a păstra un moment de reculegere, a aprinde lumânări în capelița aflată vis a vis de monumentul principal.

După slujba religioasă oficiată de un mare sobor de preoți,  urmează câteva cuvântări rostite de lideri și reprezentanți ai diferitor comunități. Printre ei se numără reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți,  foști sau actuali  deputați sau senatori români sau ucraineni, scriitori, jurnaliști, lideri ai Societății „Golgota” ș.a.

Grupul folcloric „Ai lui Ștefan noi, oșteni” de la Liceul Tehnologic  „Ioan Nistor” din Vicovu de Sus conduși de profesorul Vasile Schipor ani de-a rândul au susținut câte un recital poetic comemorativ dedicat evenimentului în cauză.  Și membrii corului „Dragoș Vodă” ai SCLR „Mihai Eminescu” au interpretat  cântece comemorative.

,,Gospodinele din satele vecine, Cupca, Suceveni, Carapciu, Ioirdănești, Prisicăreni, Volcineț, Camenca, alte sate din zonă, anual, îi servesc pe toți cu sarmale și pifteluțe de post, salată, dulciuri,  compot călduț, (depinde de timpul de afară), călugării de la Putna  aduceau colivă pentru toți cei prezenți. Le mulțumeau toți frumos. Totul este de sufletele celor ce și-au găsit moartea aici. Uneori, diferite organizații sau societăți obștești, alteori persoane particulare dau colăcei de sufletul celor masacrați cu peste 8 decenii în urmă.

Dacă este posibilitate, oaspeți din România sau din regiunea Cernăuți, distribuie ziare, reviste, uneori cărți cu tematica respectivă. Cu câțiva ani în urmă am scos de sub tipar cartea „Fântâna Albă – un ecou al durerii ce dăinuie peste vremuri”, unde am înclus poezii ale poeților populari și consacrați dedicate evenimentului de tristă amintire, cât și câteva fotografii preluate din ziare sau reviste din diferiți ani.

Anual elevii noștri recită sau citesc poezii din această culegere. Nu odată am fost prezenți cu elevii noștri de la liceul din Cupca la evenimentele de la Fântâna Albă. În haine naționale elevi ai diferitor școli de pe Valea Siretului sunt prezenți cu drapele tricolore sau bicolore. Alteori, cei de la liceul din Pătrăuții de Jos, membrii ai cenaclului „Lira”, ce activează pe lângă biblioteca sătească, dar și căminul cultural, de asemenea recită și ei.

Acum, în legătură cu situația creată, am pregătit expoziții de ziare, reviste, cărți – dedicate evenimentelor ce au avut cu circa 84 de ani în urmă. Atât la liceul din  Cupca, cât și la biblioteca și căminul cultural din Pătrăuții de Jos, am pregătit expoziții, dar și video-înregistrări ale elevilor și studenților care recită sau citesc poeziile respective. Am pregătit și eu personal  o expoziție din biblioteca și arhiva mea personală. Bineînțeles, că mergem și în pădurea de la Varnița, pentru a comemora victimele fostului regim totalitar.

Mai ales ne stăruim să facem tot posibilul ca prin intermediul măsurilor organizate să educăm la tânăra generație,  să-i facem să  cunoască aceste pagini  scrise cu sânge în istoria românilor nord-bucovineni,, arata Elena Schipor pe portalul bucpress.eu.