ECONOMICLOCALULTIMA ORĂ

Fabrică de încălțăminte la standarde europene în Vicovu de Sus

Fabrică de încălțăminte la standarde europene deschisă în Vicovu de Sus. Conducerea administratiei locale in frunte cu primarul Vasile Iliut a felicitat investitorul pentru inițiativă și pentru curajul de a accesa fonduri europene.

Vicovu de Sus este o  localitate recunoscută la nivel național pentru tradiția producției de încălțăminte din piele de calitate și se spune că „dacă la o casă nu se face încălțăminte, cu siguranță la a doua casă există cel puțin două persoane care fac”. Acest meșteșug este moștenit din generație în generație, iar tehnicile au fost perfecționate cu ajutorul tehnologiei, în timp.

Fabrica condusă de Gheorghe Ciubotar a beneficat de finanțare europeană. 

Ady Star Shoes SRL este producător de încălțăminte și a fost printre primele firme din Vicovu de Sus care a luat fonduri prin POR 2014-2020 pentru achiziția de utilaje. Astăzi, compania se bucură de succes cu două proiecte, unul finalizat și unul în curs de implementare. Și nu se oprește aici. Mai are încă două proiecte în plan: în domeniul economiei circulare și pentru digitalizare firmei. Datorită finanțării europene, Ady Star Shoes SRL a investit în inovație, tehnologie și dezvoltare de produse și a reușit să-și extindă capacitatea de producție și, în același timp, să îmbunătățească calitatea produselor. A trecut de la producția pe bază de comandă la cea în serie, iar acest lucru înseamnă o evoluție enormă pentru o firmă mică. Cele două proiecte REGIO au o valoare totală de 8,6 milioane lei, cu o asistență financiară nerambursabilă de 5,3 milioane lei.

Profit de 269,180.00 RON

 

Cifra de afaceri ADY STAR SHOES SRL. a fost de 2,178,839.00 RON în anul 2023, cu un profit de 269,180.00 RON,

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 1.97%.

ADY STAR SHOES SRL a raportat un număr de 14 angajați în anul 2023.

Firma ADY STAR SHOES SRL din VICOVU DE SUS, CUI 35215711, a fost înființată la data de 10-11-2015 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 1520 – Fabricarea incaltamintei.

 

Meserie transmisă din ucenic în ucenic

Arta meșteșugului încălțămintei în Vicovu de Sus a pornit, se spune, de la un singur om care știa această meserie, în anii ”80. Acest meșter a devenit un adevărat mentor pentru ucenicii săi, care învățau alături de el timp de un an, dobândind cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deveni și ei meșteri în încălțăminte. După ce își încheiau ucenicia, aceștia își deschideau propriile ateliere și, la rândul lor, deveneau mentori pentru alți ucenici, transmițând astfel tradiția meșteșugului din generație în generație. Producția de încălțăminte din piele a devenit un fenomen important în Vicov la acea vreme, devenind o activitate înfloritoare și respectată în comunitate. Înainte de criza economică din 2008, numărul de firme specializate în acest domeniu înregistrate la primărie era în jur de 200. După criză, industria a suferit o scădere și doar aproximativ 50 de firme au reușit să reziste. Chiar și-așa, la momentul de față, în acest orășel cochet din Bucovina se produc în jur de 8 mii de perechi de încălțăminte pe zi.

Producție, vânzare și din nou producție

Gheorghe, sau George- cum îi spun prietenii, Ciubotar a fost ucenic în anii ”90. A învățat meserie și apoi și-a deschis un atelier acasă, ca toți ceilalți. Făcea încălțăminte manual, pe care mai apoi o vindea în piețe și târguri. Deși îl cheamă Ciubotar spune, râzând, că nimeni din familia lui nu a fost cizmar și nu a primit vreo moștenire. El este primul care face această meserie. După ce a terminat stagiul militar a luat o pauză de la producție și s-a reorientat către distribuție. „Vindeam încălțămintea în bazarul nostru de la Suceava. Am prins gustul și mi-a plăcut. Pe atunci, mulți din cei care produceau, nu știau să și vândă, iar cei care vindeau, nu știau să producă. Eu aveam acest avantaj. Un distribuitor lua de la 4-5 producători locali și vindea mai departe. Era o meserie profitabilă. Acum, am rețeaua mea de distribuție”, povestește George. El a devenit asociat și administrator al firmei Ady Star Shoes anul trecut, din poziția de distribuitor. A fost un apropiat al firmei și a fost implicat activ în procesul de producție încă de la înființarea companiei, în 2015.

Primul proiect REGIO

În 2018 a fost aprobat primul proiect pentru utilaje de ultimă generație pentru Ady Star Shoes, cu o valoare nerambursabilă de 877 mii lei. „Firma era la un nivel destul de mic pe atunci, După implementarea proiectului s-a văzut o diferență enormă și la calitate și la cantitate. Două mașini au fost piesele principale, una de tras vârf și una de tras călcâi, așa se numesc. După ce au venit utilajele și le-a pus în funcțiune producătorul italian, producția a crescut de la 20-30 de perechi pe zi la 40-50 de perechi pe zi. Dar, foarte important, am început să avem o producție constantă. Înainte, producția se făcea pe bază de comandă în funcție de comenzile primite de la distribuitori. După ce am avut aceste utilaje, producția a devenit liniară, cu un flux constant și calitate. Diferența între producție la comandă și producția în serie este un pas colosal pentru orice firmă. Am economisit și mult timp, ce făceam înainte în jumătate de oră acum fac cu ajutorul mașinilor în 3-4 minute. Aveam nevoie de utilajele astea și ne-au ajutat foarte mult”, povestește George Ciubotar,potrivit ardnordest.ro.

Curajul pentru al doilea proiect

Pentru că primul proiect a fost terminat în șase luni și totul a decurs repede și bine, George Ciubotar a prins curaj să depună un al doilea, pentru extinderea capacității de producție. Cu ajutorul consultantului, cu care a colaborat foarte bine la primul proiect, a gândit, pentru finanțarea a doua, o hală nouă cu un flux de producție tehnologizat 100%. Era nevoie de un spațiu nou odată cu mărirea capacității și o achiziție de utilaje noi și performante. Acest al doilea proiect este în valoare totală de 7,5 milioane lei și este în implementare până la finalul anului. Dacă prima investiție i-a asigurat tehnologizarea fluxului în proporție de 75%, restul de 25% rămânând lucrul manual, prin a doua investiție REGIO fluxul este tehnologizat 100%.

Grija pentru angajați și mediu: lucrul cu latex pe bază de apă

Al doilea proiect cuprinde un utilaj performant de aplicat tocuri, care permite firmei să se dezvolte și în domeniul încălțămintei elegante. O masă de croit digitală va elimina ștanța și cuțitul care se folosesc acum și va ajuta ca pierderile să fie cât mai mici. De asemenea, vor fi achiziționate mașini cu care se va lucra cu latex pe bază de apă. Este un aspect foarte important pentru mediu. Prenadezul cu care se lucrează în această industrie este foarte toxic și poluant pentru mediu. „Folosirea latexului pe bază de apă ne-a permis să fim mai atenți la sănătatea și siguranța angajaților noștri, deoarece acesta prezintă riscuri mai mici pentru sănătate comparativ cu prenadezul toxic. Valoarea utilajului pentru lucrul cu latex nu este foarte mare, dar impactul asupra mediului și asupra sănătății este colosal. În același timp, latexul protejează pielea pe interior să nu intre apă. Sunt mai multe beneficii. Această tranziție către lucrul cu latex pe bază de apă ne-a oferit ocazia să ne adaptăm și să rămânem în pas cu noile tendințe din industrie, demonstrând că putem evolua și crește în mod responsabil, fără a compromite calitatea produselor noastre”, spune George. Cu noul proiect Ady Star Shoes are în target producția a peste 100 de perechi pe zi, iar hala a fost gândită în această direcție.

 

Alte două proiecte în plan

Dacă terminăm cu bine acest al doilea proiect, nu ne oprim aici. Am mare curaj”, spune George Ciubotar. Își dorește ca următorul pas să fie înspre economia circulară. Deșeurile din piele sunt foarte greu de reciclat, ele trebuie incinerate. Cu ajutorul utilajelor performante, pierderile din bucățile de piele sunt mai mici, dar ele există. Cu soluții ingenioase George și consultantul său au în plan un proiect de reciclare. E păcat ca aceste bucăți din piele să nu fie refolosite în alt scop, spun ei.

Și pentru că există finanțări și pentru digitalizare, își dorește să achiziționeze niște aplicații de design de încălțăminte care sunt foarte scumpe. În momentul de față, designul este făcut de un inginer. El creează modelele, vânzătorul le prezintă clienților, clienții fac comandă în funcție de preferințe. Pentru modele se inspiră și de pe net. Dar niște aplicații ar ajuta enorm. De asemenea, își dorește un scanner 3D de calapoade, o aplicație de management, de HR, contabilitate, distribuție. Toate acestea ar duce la evoluția și extinderea firmei… cu ajutorul fondurilor europene și cu un strop de curaj,arata ardnordeste.ro.

 

 

,,A,DY STAR SHOES SRL Vicovu de Sus. Mulțumesc familiei Ciubotar pentru invitația de a fi astăzi prezent în mijlocul lor în noua fabrică de încălțăminte. 👡O fabrică modernă la standarde europene cu un colectiv de oameni minunați. 👟Felicitări domnului Gheorghe Ciubotar pentru aportul adus orașului nostru,, a transmis primarul Vasile Iliuț.