ACTUALITATE

Exerciții militare în apropiere de granița română cu Ucraina

Mai multe exerciții militare au loc în aceste zile în zona de nord-est a României, în baza unui plan stabilit încă de anul trecut. Aproximativ 20 de militari din cadrul Brigăzii 76 – Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere sunt implicați într-o astfel de acțiune în județul Botoșani.

Exercițiul beneficiază și de suportul unui radar de tipul TPS 77, după cum a precizat pentru Radio Iași, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul de brigadă, Constantin Spânu.

El a confirmat că toate aceste proceduri capătă valențe deosebite în contextul tensiunilor existente în partea de est a Ucrainei:

Constantin Spânu: Este vorba de un exercițiu de rutină, executat de o subunitate din cadrul Brigăzii 76 – Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere, înzestrată cu un radar TPS 77. Acest exercițiu a început în data de 16 februarie, în zona județului Botoșani. La această activitate participă aproximativ 20 de militari din cadrul subunității. Vă spuneam că exercițiul este unul din rutină – face parte din planul cu principalele activități pentru anul în curs, plan stabilit și aprobat în anul 2021. Exerciții asemănătoare au fost executate anual în acest raion, începând cu anul 2018.

Constantin Mihai: Alte exerciții mai sunt programate în această perioadă în județele de frontieră – partea de nord-est a României?

Constantin Spânu: În această perioadă, având în vedere gradualitatea pregătirii Armatei României, în fiecare an, începând cu luna ianuarie-februarie, undeva până spre aprilie-mai, se execută astfel de exerciții de nivel grupă și pluton. În toate unitățile militare – în toate garnizoanele militare – în care sunt unități care au activități planificate, se execută astfel de exerciții.

Un elicopter Blackhawk al forțelor militare americane a fost filmat in urma cu doua zile,  aterizând în apropiere de Siret, în județul Suceava. De asemenea, în această săptămână, la Spitalul Județean din Suceava, au loc mai multe vizite neoficiale din partea delegațiilor ambasadelor Marii Britanii și Israelului la București. Acestea se interesează de dotările existente în Unitatea de Primiri Urgențe și la secția de Reanimare.

sursa:radioiasi.ro