EDUCAȚIE

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a / sesiunea 2022 – sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională, după soluționarea contestațiilor, sesiunea 2022.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 84,4% (4886 de candidați), în creștere cu 0,10% (6 elevi) față de rezultatele inițiale (84,3%).

A crescut numărul candidaților cu media generală de 10, de la 8 la 9 (+ 1 în raport cu prima afișare, absolvent de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava).

La proba de Limba și literatura română, 5136 de candidați (88,64%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 23 candidați au obținut nota 10 (+ 1 în raport cu prima afișare).

La Matematică, 4669 de candidați (80,62%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 87 de candidați au obținut nota 10 (+ 1 în raport cu prima afișare).

Au fost depuse 601 de contestații. La disciplina limba și literatura română, soluționarea contestațiilor a modificat 259 note prin creștere și 92 note prin scădere. La această disciplină 21 note au rămas nemodificate. La disciplina matematică, soluționarea contestațiilor a modificat 121 note prin creștere și 78 note prin scădere. La această disciplină 30 note au rămas nemodificate.

Rata de participare a fost de 94,3%.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4 – 11  iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (14 iulie).

 

Inspector şcolar general,

Prof. Grigore BOCANCI

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava,

Inspector școlar,

prof. Ioan Cezar ANUȚEI