BREAKING NEWSDIASPORAINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Eusebiu Amanalachioai, originar din Botoșani, ales consilier local în comuna Kvam Herad din Norvegia

Români cu care ne mândrim.  Eusebiu Amanalachioai, in varsta de 21 de ani, student in anul I la The University of Western Norway in Sogndal , a fost ales consilier local la Primăria din comuna  Kvam Herad. El a candidat pe  listele Partidului Muncitoresc, partid aflat la guvernare în Norvegia. Tânărul a început să se implice în viața socială și politică din clasa a IX a și s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile din comună.

Mandatul de ales local este de patru ani. Eusebiu este cel mai tânăr  dintre cei  27 de consilieri locali  care formează deliberativul . de la diferite partide  Chiar și primarul și viceprimarul fac parte din acelasi partid.  Alegerile  au avut loc  in data de 11  septembrie 2023.Deja a participat la două reuniuni ale Consilului Local și este mândru că a reușit să  acceadă la această vârstă în politică.

Eusebiu alaturi de primarul comunei, Torgeir Næss

 

Norvegian în gândire  dar poartă nume românesc

 

,, Eu ma gandesc ca sunt norvegan și mulți cu care discut nu realizează că sunt  din România. M-am integrat foarte bine, mai ales că am venit aici pe când eram în clasa a II a. Abia când le spun numele atunci se realizează că port nume românesc.  Am venit în Norvegia alărturi de mama mea  in mai 2011, pe atunci aveam 9 ani. A fost cumva greu  pentru că nu mai aveam prietenii mei din Romania, mă confruntam cu  o nouă limbă pe care nu o cunoșteam deloc. Am inceput să învăț limba norvegiana și  am, fost bucuros că mătușa me care era deja  aici din 2008 , si-a luat liber de la muncă  să fie din luna mai până în iunie, zi de zi cu mine la școală. De ce? Ca să imi fie

mai ușor. Să îmi traducă din norvegiană în română.  Și am invătat relativ repede, până in august ,septembrie, am inceput să mă fac înțeles.  Mi-am făcut prieteni foarte repede, aproape din prima zi am fost la joacă cu copii, nu m-am simțit niciodată marginalizat. S-au scurs  ani buni și toți imi spun că nu sunt din Românai ci din Norvegia. Doar când le spun numele atunci își dau seama că nu sunt norvegian.,, dezvăluie pentru stiridinbucovina.ro, tânărul consilier local.

S-a înscris în Organizația de Tineret

 

Primul contact cu politica a fost în clasa a IX a când la școală unde studia s-au prezentat doi reprezentanți  ai  Organizației de Tinerei a comunei pentru a ne solicită  elevilor să se  implice  în politică  și în viața comunității. ,, Nimeni nu a vrut și atunci am decis să fiu chiar eu  una din persoanele care să fie membră a acestei organizații. În prima jumătate a anului a fost dificil mai ales că nu cunoașteam mai nimic despre politică dar am început treptat să înțeleg și să fac progrese. Dacă nu înțelegeam ceva am început să întreb membri din organizație și chiar alte personalități. În . doi ani am pus numele meu afară, am început să fiu cunoscut, am ținut  chiar ședințe, am stat de vorbă cu

oamenii, mi-am făcut relații cu personalități politice locale și chiar la nivel central. . Am muncit foarte mult si atunci când au fost alegeri la Organizația de Tineret, am fost ales  sa fiu președinte.. A fost un an  în care  din nou a fost nevoie de implicare, de discutii cu politicieni  inclusiv, Parlament . Am avut șansa să cunosc  foarte multă lume și niciodată nu m-am izbit de un refuz la o întrebare pe care o aveam. Este o colaborare foarte bună,, sustine Eusebiu.

 

Norvegia- În mod oficial este cea mai bună ţară în care să trăieşti.  persoană are toate posibilităţile de integrare şi de a deveni parte a unei societăţii avansate.

Presa din Norvegia a scris de nenumărate ori despre Eusebiu.

 

 

,E o țară foarte frumoasă. Natura este fantastică, munți, apă și cu tot ce  îți dorești. Norvegia este țara unde atunci când ai nevoie de ajutor îl primești. Oamenii sunt  primitori, calmi, zâmbitori. Dacă vrei ca cienva să te ajute nu trebuei să îl plătești, te ajută pur și simplu.  Mi-aș dori să fii economist . Aici mă văd ca profesie. Îmi place să  să fac și să citesc despre  și statistici bancare,, mai spune tânărul ales local.

 

Eusebiu  nu a uitat nici țara unde s-a născut. Ultima dată a fost în România  in 2018.  Atmosfera este total diferita față de Norvegia.  ,, Poți să stai mai mult de vorbă cu oamenii  și sunt mult mai sociabili oriunde s-ar afla.  Traficul rutier este mult mai intens, agomerație mult mai mare față de  zona unde stau.  E mai multă liniște aicii în Norvegia.  Aerul este mai curat , te simți mai sănătors  nu e poluarea care  este în România. Sunt două diferențe majoare între cele două țări. Pană acum am fost doar în vacanță. Eu vreau să stau în Norvegia dar dacă aș obține un job în Româinia care să fie interesant și bine plătit pentru mine, mă gândesc…..atunci poate da, altfel nu.  Trebuie să mă gândesc foarte bine la o asemenea decizie dar aici mi-am făcut un nume aici, imi este mult mai ușor să accesez decât să ajung în România să o iau de la zero,, a conchis Eusebiu Amanalachioai.