Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât în restul lumii în ultimii 30 de ani, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. Deși multe țări europene au reușit să reducă emisiile, se așteaptă ca frecvența și intensitatea temperaturilor extreme de căldură de pe continent să continue să crească.
În perioada 1991-2021, temperaturile din Europa s-au încălzit în medie cu 0,5 grade Celsius pe deceniu, în timp ce media globală a fost de doar 0,2 grade Celsius, potrivit raportului Organizației Meteorologice Mondiale a ONU.
„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne amintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.
Punct fierbinte al caniculei
Raportul vine în urma unei veri cu fenomene extreme în Europa, cu valuri de căldură record, incendii de vegetație violente și o Mediterană care se încălzește rapid.
Raportul a constatat că ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce stratul de gheață din Groenlanda se topește rapid și contribuie la creșterea accelerată a nivelului mării.
Anul trecut, Groenlanda a cunoscut o topire și primele precipitații înregistrate vreodată în punctul său cel mai înalt.
Unii oameni de știință numesc Europa un „punct fierbinte al valurilor de căldură”, deoarece numărul evenimentelor cu temperaturi extreme de pe continent crește mai repede decât în alte regiuni din cauza schimbărilor în circulația atmosferică.