BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Erdogan intră ca favorit în cursa care îi poate decide viitorul politic

A început numărătoarea inversă până la turul doi al celor mai importante alegeri prezidenţiale din Turcia modernă. Zeci de milioane de oameni sunt aşteptaţi astazi , la urne pentru a-şi alege următorul preşedinte. Aflat la putere de 20 de ani, Erdogan pare favorit să obțină încă un mandat, însă lupta la urne se dă până în ultima clipă.

Cu doar o zi înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Recep Tayyip Erdogan parea să stea fără emoţii, cel puţin asta arată ultimele sondaje de opinie. Actualul lider de la Ankara este cu aproape 8 procente în faţa adversarului său, Kemal Kilicdaroglu.

Contrar aşteptărilor, cea mai mare susţinere pentru Erdogan vine chiar din regiunile devastate de cutremurele din februarie, în urma cărora 50.000 de oameni au murit. În primul tur, a câştigat în 10 din cele 11 provincii.

Pe ce sprijin mizează cei doi candidați?

În primul tur din, actualul preşedinte al Turciei a strâns 49,5% din voturi, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, 44,8%. Pentru al doilea tur, cei doi candidaţi şi-au asigurat susţinerea unor politicieni importanţi. Erdogan se bucură de sprijinul candidatului de pe locul trei, ultranaţionalistul Sinan Ogan.

Kilicdaroglu este susţinut de Umit Ozdag, politicianul de extremă dreaptă, cunoscut pentru ideile sale antimigraţie, dar şi de kurzii din Turcia. Într-o premieră istorică cea mai mare mișcare politică kurdă din Turcia s-a aliat cu extrema dreaptă.

Kemal Kilicdaroglu, candidat la președenția Turciei: „Voi fi preşedinte pentru 85 de milioane de oameni şi  voi sprijini 85 de milioane de oameni. Promit!”

Mesajul lui Kilicdaroglu rezonează în special cu grupurile care se simt asuprite de regimul dur al preşedintelui Erdogan.  Turcii aflaţi în diaspora, inclusiv cei din România, au votat weekendul trecut pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, transmite observatornews.ro.