ACTUALITATENAȚIONAL

Englezoaica de 78 de ani, care instruia piloții români de la Tuzla, își ia adio de la școala de pilotaj, dată afară cu scandal

Kristina Caroline Wynton-Rhodes, fosta şefă a şcolii de pilotaj de la Tuzla, concediată din cauza comportamentului abuziv, nu va reveni pe funcție. Inițial, judecătorii au stabilit că femeia, de origine britanică, în vârstă de 78 de ani, a fost concediată pe nedrept și au dispus reintegrarea în câmpul muncii. Surpriza a venit la apel, unde magistrații au desființat soluția de fond și au respins, astfel, acțiunea fostei angajate.

Kristina Caroline Wynton-Rhodes a fost angajată la Tuzla timp de 10 ani. A fost angajată la Regional Air Services până în anul 2018, atunci când a decis să se întoarcă în Marea Britanie. În martie 2019, s-a întors în România, încurajată de același angajator, pe funcția de director al departamentului de standarde. Regional Air Services a făcut nişte acuzații foarte grave, în sensul că are o problemă gravă de atitudine, un fel de tulburare de personalitate, în sensul că strigă şi ţipă la studenți, se ceartă cu colegii, discută cu studenții despre problemele interne ale companiei, se implică în acte de violență, nu-şi respectă superiorii, îndepărtează studenții de companie etc. şi că este un pericol pentru companie.

Femeia a solicitat în instanță anularea deciziei de concediere nr. 915/21.03.2022, reintegrarea pe postul deţinut anterior emiterii deciziei de concediere disciplinară; obligarea Regional Air Services (Aeroport Tuzla, n.r.) la plata tuturor drepturilor salariale de care ar fi beneficiat de la data emiterii deciziei şi până la data reintegrării efective, indexate cu indicele de inflaţie; obligarea angajatorului la plata sumei de 20.000 EUR cu titlul de daune morale, în temeiul art. 2 alin. 5 ind. 1 şi 5 ind. 2, raportat la art. 5 ind. 5 din Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Kristina Caroline Wynton-Rhodes a avut o atitudine conflictuală

Regional Air Services a arătat că, pe parcursul derulării raporturilor de muncă,  Kristina Caroline Wynton-Rhodes a avut în mod constant o atitudine conflictuală, angajându-se în diferite disensiuni cu colegii şi șefii săi. Pe parcursul derulării raporturilor sale de muncă la RAS s-a constatat fie direct de către conducere, fie s-au adus la cunoştinţă conducerii de către alţi salariați împrejurări precum: salariata a avut un conflict cu un coleg, pe care şi ea l-a provocat şi care s-a finalizat cu faptul că acel coleg a tras-o de braț, soțul salariatei a transmis mesaje nepotrivite şi injurioase unor colegi de muncă ai salariatei, salariata ţipă şi este recalcitrantă cu elevii, salariata le cere favoruri elevilor, salariata dezvăluie elevilor aspecte interne ale companiei, salariata se ceartă cu șeful său refuzând să îndeplinească anumite atribuţii pe motiv ca sunt contrare regulamentelor, etc.

Managementul societăţii i-a solicitat în rânduri repetate să aplaneze conflictele având în vedere că acestea nu contribuie la buna funcţionare a societăţii şi nici nu profita de salariaţi în vreun fel. Conflictele salariatei cu şeful sunt cunoscute în cadrul companiei şi au mai fost supuse atenției conducerii când s-a întocmit o anchetă internă cu privire la certurile celor doi şi în urma căreia s-a propus ca şi soluţie poziționarea celor doi salariați pe posturi diferite pentru evitarea conflictelor.

În decembrie 2023, Tribunalul a decis reintegrarea în câmpul muncii

Instanța a decis, în decembrie 2023, anularea deciziei de concediere nr. 915/21.03.2022 și a dispus reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior emiterii deciziei de concediere disciplinară dar și obligarea Regional Air Services la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate de la data concedierii şi până la data repunerii părţilor în situaţia anterioară. Sentința nu este definitivă, pe 30 ianuarie 2024 urmând a se judeca apelul.

La apel, însă, surpriză! Pe 17 octombrie, Curtea de Apel a admis apelul companiei și a respins cererea formulată de Kristina Caroline Wynton-Rhodes. Decizia este definitivă.

Regional Air Services

Regional Air Services SRL este controlată de Ștefan Adrian Vasilache și  REGIONAL AIR SUPORT SRL, cea din urmă fiind controlată de Dorin Ivașcu. În 2023, societatea a raportat o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei, un profit net de 407.000 de lei, dar și datorii în valoare de peste 45 de milioane de lei. Ivașcu a fost director Tarom între 1981 şi 1990 la reprezentanţele din Libia, Singapore, Londra şi New York, context în care presa centrală a scris că a fost ofiţer de Securitate. În 2014, Dorin Ivaşcu şi Regional Air Services SRL au fost în mijlocul unui uriaş scandal de presă, legat de intenţia omului de afaceri de a transforma aerodromul din Tuzla în punct vamal.

De altfel, recent, acesta a tras sfori la Guvern pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla.

sursa:replicaonline