EUROPAINTERNAȚIONAL

Elizabeth Alexandra Mary Windsor nu s-a născut pentru a purta coroana. Dar destinul a intervenit. LONDRA (AP) –

Femeia care a devenit regina Elisabeta a II-a va marca duminică 70 de ani pe tron, o domnie fără precedent care a făcut din ea un simbol al stabilității în timp ce Regatul Unit a navigat într-o epocă de incertitudine.

De la începuturile sale ca tânără regală plină de farmec, cu diademe strălucitoare, până la întruchiparea sa mai recentă de bunică a națiunii, regina a fost martoră la sfârșitul Imperiului Britanic, la apariția multiculturalismului, la ascensiunea terorismului internațional și la provocările reprezentate de Brexit și de pandemia COVID-19. Într-o lume a schimbărilor neîncetate, ea a fost o constantă – reprezentând interesele Regatului Unit în străinătate, aplaudând succesele națiunii și compătimind eșecurile acesteia și rămânând întotdeauna deasupra mizei politice.

Această constanță ar trebui să îi aducă Elisabetei un epitet regal precum cele ale predecesorilor ei, cum ar fi William Cuceritorul, Edward Mărturisitorul și Alfred cel Mare, a declarat istoricul regal Hugo Vickers.

„Întotdeauna am crezut că ar trebui să i se spună Elizabeth cea Fermă”, a declarat Vickers pentru The Associated Press. „Cred că este un mod perfect de a o descrie. Nu se aștepta neapărat să fie regină și a îmbrățișat această datorie”.

Fiind fiica cea mare a celui de-al doilea fiu al regelui George al V-lea, Elizabeth, acum în vârstă de 95 de ani, se aștepta să ducă o viață de regină minoră atunci când s-a născut la 21 aprilie 1926. Câini și cai, o casă la țară, un partener potrivit – o viață confortabilă, dar fără evenimente – părea viitorul ei.

Dar totul s-a schimbat un deceniu mai târziu, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se putea căsători cu divorțata americană Wallis Simpson. Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea, ceea ce a făcut-o pe tânăra prințesă moștenitoare aparentă.

George al VI-lea, ale cărui lupte pentru a depăși o bâlbâială au fost prezentate în filmul „Discursul regelui” din 2010, s-a făcut apreciat de națiune atunci când a refuzat să părăsească Londra în timp ce bombele cădeau în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Elisabeta și-a urmat tatăl în a da un exemplu, alăturându-se Serviciului teritorial auxiliar la începutul anului 1945, devenind prima femeie din familia regală care s-a alăturat serviciilor armate ca membru activ cu normă întreagă. La cea de-a 21-a aniversare, și-a dedicat viața națiunii și Commonwealth-ului, asociația voluntară de state care a luat naștere din Imperiul Britanic.

„Declar în fața voastră toți că întreaga mea viață, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și al marii noastre familii imperiale din care facem parte cu toții”, a spus ea într-un discurs radiofonic transmis în întreaga lume.

sursa articol: apnews.com