INTERNAȚIONAL

Eliminarea violenței bazate pe gen este posibilă; OXFAM

Cu mult înainte de Covid-19, femeile, fetele, persoanele trans și non-binare se confruntau deja cu o pandemie la fel de devastatoare, dar în mare parte ignorată. Violența bazată pe gen (GBV) este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume și o criză globală letală în materie de sănătate. 1 din 3 femei – aproximativ 736 de milioane – va fi victimă a violenței fizice sau sexuale de-a lungul vieții.

Coronavirusul a devastat eforturile de prevenire și de răspuns la această criză și a catalizat o explozie a numărului de cazuri la nivel mondial. Cu toate acestea, doar câteva guverne au acționat cu suficientă seriozitate pentru a aborda pandemia de VBG.

În acest an, lumea sărbătorește cea de-a 30-a aniversare a campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, o ocazie de a sărbători progresele înregistrate și de a solicita guvernelor și instituțiilor internaționale să își reînnoiască eforturile.

Un val copleșitor de violență
Femeile (inclusiv femeile trans), fetele și persoanele LGBTQIA+ s-au confruntat cu un val copleșitor de violență încă din primele zile ale pandemiei Covid-19. În multe gospodării, coronavirusul a creat o „furtună perfectă” de anxietate socială și personală, stres, presiune economică, izolare socială (inclusiv izolare cu membri ai familiei sau parteneri abuzivi) și creșterea consumului de alcool și de substanțe, ceea ce a dus la creșterea abuzului domestic. Într-un an, violența între parteneri intimi a fost mai mare decât cazurile de Covid-19 din ultimele 12 luni.

  • Constatările din 10 țări arată o creștere cu 25-111% a numărului de apeluri la liniile telefonice de asistență în caz de violență domestică sau de violență de gen în primele luni ale pandemiei.
  • Potrivit Comisiei Naționale pentru Femei, violența domestică a crescut cu 250% în primul val de închideri din India, ceea ce a făcut ca serviciile să se lupte pentru a satisface cererea.
  • Un sondaj realizat de Comitetul Internațional de Salvare în 15 țări a constatat că 73% dintre femeile refugiate și strămutate au raportat o creștere a violenței domestice în timpul pandemiei Covid-19.

În timp ce guvernele i-au încurajat pe cetățeni să rămână „în siguranță” acasă, au neglijat să ia în considerare ce ar putea însemna acest lucru pentru femeile și fetele izolate cu agresorii lor. Pandemia a scos la iveală ceea ce a fost mult timp un secret deschis – că acasă nu este un loc sigur pentru femei.

Serviciile au devenit mai greu de accesat, deoarece multe persoane au presupus că acestea sunt închise, au stat departe de ele de teama de infectare sau nu au putut cere ajutor din cauza faptului că agresorii lor erau acasă toată ziua, monitorizându-le telefonul și utilizarea internetului.

„Pandemia a înrăutățit discriminările de gen de lungă durată. Acest lucru a sporit vulnerabilitatea femeilor, fetelor și a persoanelor LGBTQIA+ la violență și abuz.”

Gabriela Bucher
Director executiv al Oxfam International

În afara locuințelor lor, femeile au fost obligate în mod regulat să nu se supună stingerii, încuviințării sau ordinelor de a rămâne acasă din cauza nevoii lor de a-și câștiga existența, de a găsi hrană și apă pentru gospodării sau de a efectua munca de îngrijire pe care societatea o așteaptă în mod disproporționat de la ele și care, de asemenea, a crescut în timpul pandemiei. Neavând de ales decât să continue să muncească, acestea s-au confruntat cu hărțuirea și brutalizarea din partea autorităților polițienești și militare care aplică măsurile de control al coronavirusului.

sursa articol:www.oxfam.org