EDUCAȚIE

Elevii care învaţă în alte localităţi decât în cele de domiciliu vor beneficia de decontarea transporturilor

 Peste 130 de mii de elevi care învaţă în alte localităţi decât în cele de domiciliu vor beneficia de decontarea transporturilor, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Dacă până acum suma maximă care putea fi decontată era de 171 de lei, din acest an suma ar putea ajunge la 300 de lei.

Sorin Câmpeanu a precizat, totodată, că, dacă elevii învaţă într-un judeţ în care operatorii de transport au tarife foarte mari pentru abonamente lunare, există posibilitatea creşterii cu până la 50% a alocaţii forfetare.

: Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea că în această săptămână ar urma să intre în aprobare în Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru decontarea transportului elevilor. Ministrul a explicat că proiectul se află deja pe circuitul de avizare şi va permite decontarea transportului elevilor până la 300 de lei, practic dublu faţă de condiţiile de până acum.

Sorin Cîmpeanu: Toţi elevii care au nevoie de transport din localitate rurală sau nu către şcoală primesc această alocaţie pentru transport. Numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu şi şcoală este de 131 de mii de elevi. Cuantumul – 50 de lei pentru primii trei kilometri, plus încă 5 lei pentru fiecare kilometru în plus începând cu kilometrul patru.

Astfel, elevilor care merg la şcoală în alte localităţi li se va asigura o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport dus-întors, în funcţie de distanţa între localitatea unde se află şcoala şi cea de domiciliu. Ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că banii pentru transport vor fi plătiţi pe durata cursurilor şcolare de la bugetul de stat.

Sorin Cîmpeanu: Beneficiază de această alocaţie de transport şi elevii care sunt cazaţi la internate în alte localităţi, pentru patru drumuri dus-întors pe lună. Până acum aveau dreptul doar la două drumuri pe lună. Vor beneficia de transport între localitatea în care învaţă şi sunt cazaţi la internat şi localitatea de domiciliu. Toate aceste măsuri sunt măsuri de sprijin acoperite din bugetul Ministerului Educaţi