BREAKING NEWSEDUCAȚIE

Echipa României, coordonată de inspectorul Petru Crăciun, s-a întors de la Olimpiada Internațională de Astronomie cu o medalie de aur, două de argint și două de bronz

David Palaghianu, de la Colegiul Național ”Ștefan Cel Mare” Suceava, clasa a 9-a (junior), s-a întors cu un certificat de participare. În cadrul olimpiadei s-au desfășurat trei probe: una teoretică de 4 ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcție de categoria la care s-a participat (junori sau seniori). Echipa României a fost coordonată de către Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct la ISJ Suceava, și Elisabeta Ana Naghi, inspector în cadrul Ministerului Educației, ambii membri ai juriului olimpiadei.

 

Olimpiada Internațională de Astronomie ediția 27, desfășurată la Beijing, în perioada 6-14 noiembrie a.c., și-a desemnat câștigătorii, printre ei numărându-se și elevi români. Echipa României a fost formată din cinci elevi, trei juniori și doi seniori, respectiv un elev invitat special, medaliat cu aur la ediția anterioară, conform regulamentului olimpiadei.

Ministerul Educației a anunțat că țara noastră a obținut următoarele rezultate:

Medalie de aur, premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică și învingător absolut, Dragomir Andrei-Darius, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 12-a (senior);

Două medalii de argint: Mendelsohn Mendel Emanuel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 11-a (senior); Ciocârlan David, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 11-a (invitat senior);

Două medalii de bronz: Bichir Teodor, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 10-a (junior); Pașca Nectarie, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, județ Cluj. Clasa a 10-a (junior);

David Palaghianu, de la Colegiul Național ”Ștefan Cel Mare” Suceava, clasa a 9-a (junior), s-a întors cu un certificat de participare.

Echipa României a fost coordonată de către Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct la ISJ Suceava, și Elisabeta Ana Naghi, inspector în cadrul Ministerului Educației, ambii membri ai juriului olimpiadei.

În cadrul olimpiadei s-au desfășurat trei probe: una teoretică de 4 ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcție de categoria la care s-a participat (junori sau seniori); o probă practică de observare a cerului noaptea, pe hartă mută și cu ajutorul telescopului, cu o durată de 30 de minute, respectiv 20 de minute/participant; o probă practică de analiză de date, care a presupus interpretarea de date din observații realizate pentru meteoriți, asteroizi și stele, respectiv construcții de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerințele fiind cuprinse în câte 2 probleme lungi pentru fiecare categorie (juniori sau seniori).

Toate probele s-au desfășurat în limba engleză, iar pentru ușurința înțelegerii problemelor de către participanți, acestea au fost traduse de către coordonatorii echipelor în limba maternă a fiecărui candidat. Evaluarea s-a realizat în paralel, atât de către Comitetul Științific Local al olimpiadei, cât și de către coordonatorii fiecărei echipe, fapt ce a presupus rezolvarea problemelor de către participanți în limba engleză.