ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Ea este Olga, mamica care a luat de mana copilul, de 4 anisori, si a fugit din calea bombardamentelor: ”Sper ca războiul să se termine cât de curând si sa ne intoarcem acasa,,!”

Este exod la granițele României. Mii de oameni fug din calea războiului și caută adăpost la noi în țară. La PCTF Siret pe sensul de intrare  vin deincetat ucraineni.

Barbatii care au dubla cetatenie sunt lasati sa treaca insa cei care au doar cetățenia ucraineană au interzis la ieșirea din Ucraina. Este stare de razboi si președintele Ucrainei a decretat mobilizarea generala a civililor dintre 18 si 60 de ani. Sunt romani care stau in Ucraina si care au plecat de doua zile. Astazi isi asteptau rudele la frontiera. ,,

,, Astept sora cu copii,, ne spune o romanca care sta in regiunea Cernăuți si care a trecut frontiera  cu cateva ore inainte de a incepe razboiul.

,, Sper sa ajungă si  rudele. Ne vom intoarce cand va fi liniste,, mai spune femeia.

Din calea bombardamentelor a fugit Olga, de 30 de ani, impreuna cu baietulul de doar 4 anisori. A luat cu

 Ea si-a luat copiluil de mana si a ajuns in PCTF Siret inca de ieri.  Cateva haine intr-un troler si a pornit pe jos spre frontiera. Au venit cu un microbuz care i-a lasat aproape de graniță. Au trecut fara probleme. Ea va pleca la sora ei in Austria, acolo unde aceasta lucreaza. Soțul  lucreaza in Anglia insa deocamada a ales să ajungă la sora ei.
,, Sunt obosita si trebuie sa ajung sa imi iau un bilet de avion spre Austria. Pe urma vom vedea daca ajungem in Anglia.  Nu am card pentru ca nu aveam nevoie. Abia duminica vom pleca de pe aeroportul din Suceava. ,, ne destainuie Olga, mamica lui Andrei.

 In jurul PCTF Siret sunt imagini sfâșietoare: mame cu copii în brațe, bătrâni, familii întregi – pe chipurile tuturor se citește durerea și disperarea. Au lăsat tot în urmă, fără să știe ce le aduce ziua de mâine. Parcarea unui hotel din apropierea vămii este plină de ucraineni cu sau fara masini. Sucevenii s-au mobilizat si au venit in sprijinul acestora. Unii au oferit transport gartuit iar altii au adus apa si mancare. Este coloana de masini care se  întinde pe kilometri întregi.

Singurul lucru bun în imaginea aceasta plină de durere este omenia. Românii îi primesc cu brațele deschise pe refugiați.  Ziaristilor le este interzis sa ajunga in Ucraina,chiar daca polițistii de frontiera romani iti dau unda verde.